Събота, 13 Мар 2021
            
Други Свищов

Община Свищов продължава инвестициите във ВиК мрежата и пътната инфраструктура

  03.11.2020 09:48
Община Свищов продължава инвестициите във ВиК мрежата и пътната инфраструктура

На свое редовно заседание, проведено на 29.10 2020 г., Общински съвет – Свищов взе решение Община Свищов да поеме дългосрочен общински дълг в размер на 4,5 млн. лв., с цел реализиране на проект  „Проектиране и осъществяване на авторски надзор, строително-монтажни работи за реконструкция и рехабилитация улици, и/или пътни съоръжения и принадлежности към тях на територията на община Свищов“, с който да се разшири обхвата на зоните за въздействие.
Целта на инвестицията е подобряване на основна общинска инфраструктура чрез извършване на основен ремонт на улици и пътни съоръжения на територията на град Свищов и населените места от общината, като се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация до 100 000 кв. метра общинска улична мрежа.
Основите строителни работи ще включват изграждане на паркоместа, околоблокови пространства и зони за отдих; основен ремонт на тротоари и бордюри; основен ремонт на ревизионни и канализационни  шахти на пътното платно; полагане на нови асфалтови пластове и всички съпътстващи дейности; аварийни ремонти на водопроводната и канализационната мрежа на улиците, като ще се търсят възможности да бъдат асфалтирани.
При реализирането на проекта, още преди стартирането на строително-монтажните работи, ръководството на община Свищов ще търси възможност за подмяна на главните и второстепенни клонове на уличната водопроводна мрежа с изтекъл експлоатационен срок и висока честота на авариите. Финансирането на подмяната им в тази част от компрометираната водопроводна мрежа, ще бъде осигурено със средства от национални програми, оперативни програми от ЕС и държавно финансиране, и ще е координирано с предвидените по проекта работи.
Цялостната рехабилитация и полагането на нови асфалтови покрития на улиците в град Свищов и населените места от Общината ще доведе до съществено намаление и икономии от разходите по поддръжката на тези улици през следващите години. Ще се разреши един от изключително наболелите за населението проблеми, като се нормализира транспортният трафик и подобрят условията за движение. Едновременната подмяна на износените водопроводи и цялостен ремонт на улиците, където се полагат новите водопроводи ще доведе до съществена икономия на разходи и подобряване качеството на водоподаване. Ще се повиши безопасността на движението и сигурността на пешеходците.
С реализирането на този проект общинското ръководството се стреми да разшири обхвата на въздействие и да промени положителна насока облика на град Свищов и населените места в общината.  Последователната и целенасочена политика за възстановяване на инфраструктурата и създаване на благоприятна жизнена среда, ще подобри условията за живот на гражданите и ще способства за тяхната сигурност. Инвестициите на Общината, направени през последните няколко години, естествено ще допринесат за повишаването на икономическата активност, развитието на туризма в района и засилване интереса към Община Свищов.
Припомняме, че през мандат 2015 – 2019 година (извън кредита за „Рехабилитация на част от уличната мрежа на територията на град Свищов“, на стойност 1 799 997,46 лева) от външно финансиране (Републикански бюджет, Постановления на министерски съвет и различни финансови инструменти) в община Свищов са привлечени средства в размер на близо 7 млн. лева, с които е подменен водопроводът и възстановена асфалтовата настилка на голяма част от улиците в града, както и 3 200 метра от ВиК мрежата в село Хаджидимитрово. През настоящия мандат общинското ръководство ще продължи да търси възможности за външно финансиране, с цел да се подмени над 80% от уличната настилка и голяма част от ВиК мрежата в града и селата, с което реално ще се решат инфраструктурни проблеми трупани с десетилетия.
Общинското ръководство изразява своите благодарности към всички онези общински съветници, които със своя глас дадоха съгласието си за развитието и просперитета на община Свищов.


Ключови думи
Свищов инфраструктура
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати