Вторник, 16 Мар 2021
            
Темида

Янко Янев, и. ф. председател на Апелативен съд – Велико Търново: Не пандемията - незаетите съдийски щатове са най-голямото изпитание

  08.06.2020 18:42
Янко Янев, и. ф. председател на Апелативен съд – Велико Търново: Не пандемията - незаетите съдийски щатове са най-голямото изпитание

Янко Янев е  роден в гр. Димитровград. Завършил е юридическото си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ през 1998 г. Започва кариерата си като съдия в Районен съд – Габрово  на 15 май 2000 г., като от 15 май 2001 до 22 май 2008 г. е административен ръководител - председател на Районен съд - Дряново. От 22 май 2008 г. е зам.-административен ръководител и зам.-председател на Окръжен съд – Велико Търново. На 22 януари 2015 г. придобива най-високия ранг – „съдия във ВКС/ВАС“. От 1 юни 2015 г., след спечелен конкурс, встъпва в длъжност като административен ръководител – председател на Апелативен съд – Велико Търново (ВТАС). Семеен.
С решение на Съдийската колегия на ВСС, поради изтичане на мандата, считано от 2 юни 2020 г. съдия Янко Янев изпълнява функциите на председател на ВТАС до избора на нов. Със съдия Янев разговаряме за случилото се през последните 5 г., как пандемията повлия на работата на ръководения от него съд и тя ли е най-сериозната криза в практиката му.

-Как се отрази извънредното положение на работата на Апелативния съд във Велико Търново, съдия Янев?
-Така, както се отрази на всички сфери на социалния и икономически живот в страната. Няма спор, че ни извади от обичайния ритъм и ни постави пред предизвикателства, с които не се бяхме срещали до момента. Но ние не бяхме съвсем неподготвени. Следейки какво се случва в света, още на 5 март ВТАС предприе мерки за дезинфекция на работните помещения. На 9 март, след първите случаи на инфекцията в страната, които бяха в нашия апелативен район – в Габрово и Плевен, по моя инициатива бе свикана среща на всички административни ръководители на съдилища и прокуратури, които се помещават в Съдебната палата във Велико Търново. На нея бе взето решение за съвместни мерки между органите на съдебната власт за намаляване на риска от разпространение на заболяването. В палатата ежедневно преминават стотици хора и рискът от зараяване е по-висок. Въпреки всичко, мисля че през тези 2 месеца с много добрата организация на работа ВТАС нито за момент не допусна нарушаване на достъпа до правосъдие на българските граждани, освен ограниченията, наложени от закона, чието спазване е наша основна задача.

- Нормализира ли се към настоящия момент работата на ВТАС?
-Зависи в какъв смисъл е въпросът. След като на 14 май изтече срокът на обявеното извънредно положение, ВТАС се върна към нормалния си ритъм на работа, макар и с повишени хигиенни изисквания. Вече се разглеждат всички видове дела, не само посочените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и за преодоляване на последиците. На 100% се провеждат всички открити съдебни заседания, но трудното предстои. Нормализирането на работата такава, каквато беше преди 13 март, според мен ще се случи не по-рано от края на годината. Казвам това, защото през тези 2 месеца по обясними причини постъпленията на делата в Апелативен съд – Велико Търново беше значително намалено, сега се очаква от първоинстанционните съдилища в района да постъпят изключително голям брой дела, които бяха свършени през този период и част от тях ще тръгнат по стълбицата на инстанционния контрол. Това неминуемо ще доведе до затруднения както в графика на съдебните заседания, така и до различно от нормалното натоварване на съдиите и съдебните служители. И при това всичко ще бъде на фона на продължаващите противоепидемични мерки, които спазваме при провеждането на делата и откритите и закрити съдебни заседания. Забавяне на разглеждането на делата обаче категорично няма да има. В такава обстановка ще работят не само ВТАС, но и всички съдилща.

-Какви правила действат в момента?
-Бяха утвърдени правила за работа на Апелативен съд – Велико Търново в условията на пандемия COVID-19, в съответствие с решенията на Съдийската колегия на ВСС. Поради обявената епидемиологична обстановка обаче работата на съда протича при строго спазване на определени мерки. При провеждане на съдебно заседание се допускат само участници в процеса, като има определени правила за журналистите. Участниците в процеса се допускат в Съдебната палата непосредтвено преди обявения час. Те задължително трябва да са с предпазни маски и ръкавици и да спазват дистанция от 2 м. помежду си. Деловодството и регистратурата работят с намалено за граждани работно време – от 9 до 12 ч. сутрин и от 14 до 17 ч. следобед. Това е с цел да се дезинфекцират помещенията. В деловодството се допускат не повече от 2 лица по едно и също време. Справки по дела на място в деловодството се извършват само след предварителна заявка, като всеки от заявилите разполага с 30 минути за запознаване с материалите по делото, за деловодството са осигурени плексигласови прегради между служителите и гражданите. Такива са поръчани и съвсем скоро ще бъдат налични и в съдебната зала. Отделно от това, призоваването се извършва по телефон или на електронен адрес. Призовахме адвокати, граждани, вещи лица да ползват в максимална степен наличните способи за комуникация по електронен път. Всички съдебни книжа могат да се изпращат по електронна поща или чрез Единния портал за електронно правосъдие. Страните също могат да извършват справки чрез този портал и посредством функциониращата от 2016 г. система на ВТАС – една от първите в страната, за отдалечен достъп до електронните дела в деловодната програма в съда. Справки по делата и съдебните актове също могат да се извършват дистанционно, публикуват се на интернет страницата на съда и централния уеббазиран интерфейс за публикуване на съдебните актове. Целта на всичко това е да се намали рискът от разпространение на заболяването, но и да спести време на гражданите и процесуалните представители.

-Нормално ли бяха приети противоепидемичните мерки, проявяваше ли се разбиране към тях?
-Гражданите, страните по делата и техните процесуални представители проявявт разбиране и търпение. Опазването на живота и здравето в така създалата се обстановка е приоритет както за нас, така и за тях.

-Как се справихте чисто емоционално със ситуацията?
-Нямаше много време за емоции, не беше време за емоции, а за организация на работата и решаване на възникналите предизвикателства. Смятам, че подходихме отговорно и професионално. Справихме се, но, пак казвам – трудното тепърва предстои.

- Как бихте отговорил на твърденията на граждани и адвокати в интернет и социалните мрежи, че съдебната система си е „почивала“ в периода на извънредното положение – по времето, когато открити съдебни заседания не се провеждаха?
-Ще отговоря с факти. По време на извънредното положение – от 13 март до 13 май, са изготвени общо 124 съдебни акта и са проведени 42 съдебни заседания. Да, това е по-малко от обичайното за такъв период. Но тази ``почивка`` е в резултат от приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, който ограничи до минимум делата, които могат да разглеждат съдилищата. Цифрите сочат, че ВТАС в никакъв случай не е почивал. Всички съдии работиха вкъщи, съумяха своевременно да приключат висящите си към началото на обявеното извънредно положение дела и мога да кажа, че към настоящия момент няма неизготвени такива съдебни актове. Дистанционно работиха и съдебните служители. Тук е мястото да кажа, че през тази година няма да има т. нар. съдебна ваканция. Така че съдът не само че не е почивал, но и не му предстои да почива.  

-Това ли е най-сериозната криза, през която сте преминал като административен ръководител на ВТАС?
-Може и да ви изненадам, но не, не това е най-сериозната криза. Основен проблем и най-голямо предизвикателство през мандата, и продължава да бъде, са незаетите щатни бройки за съдии. Апелативен съд – Велико Търново е с щатна численост 17 съдии, като към настоящия момент са свободни 7 съдийски длъжности – 5 в Гражданското и търговско отделение и 2 в Наказателното. Едната длъжност е свободна от 1 декември 2016 г. През септември – декември 2017 г. и януари 2018 г. бяха освободени още 3 щатни длъжности. Тези 4 длъжности са включени в провеждан от ВСС конкурс за повишаване, който не е приключил, тъй като решението на ВСС е обжалвано пред Върховния административен съд и не е влязло в сила. На 12 октомври 2018 г. е освободена и пета щатна съдийска длъжност, освободена е и длъжността зам.-председател и ръководител на Наказателното отделение, като през юни 2019 г. на нея е назначен съдия от Наказателното отделение, с което пък е освободена длъжност в Наказателното отделение. От 23 февруари 2020 г., преди извънредното положение, поради пенсиониране бе освободена още една съдийска щатна длъжност. По същата причина предстои освобождаване на друг щат в Наказателното отделение, считано от 4 юли. Т. е. към следващия месец ще са налице 8 свободни щата, което е близо ½ от магистратския щат на съда.

-Предвид всичко това предполагам, че все още ВТАС е на второ място сред апелативните съдилища по натовареност за страната?
-Да, така е – през последните 4 г. Апелативен съд – Велико Търново е втори по натовареност в страната. Това показват и последните статистически данни на ВСС. Единствено Апелативен съд – София е по-натоварен, което чисто демографски е нормално. Но макар и в този редуциран състав мисля, че се справяме повече от добре. Това показват и извършените през есента на м. г. 2 проверки от Инспектората на ВСС.

-Ако обърнете поглед към изминалите 5 г., кое е събитието, което ще остане запомнено и във Вашите среди, и в обществото?
-Ние имаме малко по-различен поглед върху събитията от медиите. Нашата цел е да правораздаваме бързо и качествено, което мисля, че правим добре. Така че всеки един предаден съдебен акт от колегите е най-важно събитие. А извън правораздавателната дейност такова събитие беше 4 юни 2018 г., когато Апелативен съд – Велико Търново отбеляза 20 г. от възстановяването и 140 г. от създаването си. Тогава близо 100 съдии и съдебни служители участваха в тържественото събрание, което се проведе в Музея ``Възраждане и учредително събрание`` във Велико Търново.

-Как виждате работата си до избор на нов ръководител, ще опитате ли да направите някакви промени?
-Не мисля, че нещо следва да се променя, ще продължавам да работя както досега.
Дългогодишната ми работа като съдия ме е убедила, че успешно управление на един съдебен орган може да има само при спазване на приемственост на добрите практики, наложените вече механизми за управление на съда, и най-важното – запазване и надграждане на постигнатите успехи, утвърждаване и доразвиване на наложилите се високи стандарти на съдиите и съдебните служители от ВТАС.
Когато поех управлението на Апелативен съд – Велико Търново казах, че в края на мандата искам да се гордея с факта, че в него работят компетентни, мотивирани и с висок морал съдии и съдебни служители, които се справят безупречно със задълженията си, ръководейки се от принципите на независимост, безпристрастност, почтеност, равенство, колегиалност, екипност. И които с работата си и с поведението си в обществото издигат авторитета на съдебната власт. Считам, че всички заедно постигнахме това. Разбира се, винаги има какво да се надгражда и усъвършенства. Това е една динамична система и обществените очаквания към нея са високи.
Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
ВТАС Янко Янев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати