Петък, 07 Oct 2022
            
Темида

ВТАС увеличи наказанието на мъж, обвинен в даване на подкуп на полицаи

  29.06.2018 14:25
ВТАС увеличи наказанието на мъж, обвинен в даване на подкуп на полицаи

Великотърновският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Велико Търново, постановена по дело срещу мъж, обвинен в даване на подкуп на длъжностни лица (служители на МВР). ВТАС увеличи наказанието, наложено на подсъдимия, от 6 месеца лишаване от свобода на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода.
С присъда от 12.03.2018 г. на Окръжен съд – Велико Търново, подсъдимият Сашо М. М. е признат за виновен в това, че на 24.04.2017 г. в Дебелец, като водач на лек автомобил, дал подкуп – общо сумата от 250 лева, на В. Й. Й., Д. С. А и Л. М. И. – младши полицейски инспектори в Полицейски участък - Килифарево към РУ Велико Търново по време на изпълнение на служебните им задължения, за да не му бъде съставен акт, че управлявал лек автомобил без фарове, без колан и без книжка. Наказанието от 6 месеца и 1000 лв. г лобя му било наложено по реда на съкратеното следствие.
Срещу присъдата е бил продаден въззивен протест от Окръжна прокуратура – Велико Търново, на чието основание в Апелативен съд – Велико Търново е образувано ВНОХД 131/2018 г. Същото е разгледано в открито съдебно заседание на 14 май 2018 г. и обявено за решаване.
В своето решение въззивният съд намира, че Окръжен съд – Велико Търново е установил правилно фактическите обстоятелства, но неправилно е приел, че деянието е активно довършено, тъй като полицейските служители не са приели дадения им дар. Поради това и с решението ВТАС преквалифицира деянието.    Въззивният съд е приел протестът на Прокуратурата за основателен по отношение размера на наложеното наказание. С оглед многобройните предишни административни наказания и осъждания, свързани с нарушения на ЗДвП, съставът на ВТАС отчита, че е налице една престъпна упоритост, изразена не само в незачитане на установените норми, но и в опит за противоправно въздействие върху полицейските служители. Въпреки че приема наличието и на смекчаващи вината обстоятелства, въззивният съд намира, че следва наказанието да се коригира, като се увеличи на 4 години лишаване от свобода, което по реда на чл. 58а от НК да се редуцира до 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг ражим, като запазва размера на наложената глоба.
Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред ВКС. 


Ключови думи
ВТАС
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати