Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Икономика

Над 30% стига разликата в цените на горивата в областта

  30.05.2020 09:18
Над 30% стига разликата в цените на горивата в областта

Цените на горивата претърпяха невиждан спад за последните 15 години. Последно литър бензин струваше под 1,40 някъде през 2005 година, а цената на барел суров петрол удари незапомнени ниски нива.

Едва ли обаче някой си е правил илюзия, че ситуацията ще се задържи по същия начин до края на годината. През последната седмица цените по бензиностанциите тръгнаха бавно нагоре. А и това не е изненадващо. В началото на пандемията по улиците буквално не се виждаха коли, а днес задръстванията в пиковите часове дори накараха някои шофьори да въздишат по спокойния трафик в края на март и април. Увеличеното потребление създава предпоставка и за увеличени цени. Прави впечатление обаче, че в отделните общини от областта цените на горивата са с огромна разлика.

Всъщност големите бензиностанции почти не са променяли цените на горивата през последния месец. Намаляването и бавното покачване през последните дни се наблюдава само при по-малките вериги. Няма да е грешка, ако за пореден път посочим, че всъщност бензиностанциите на Веселин Марешки до голяма степен определят и цените в различните населени места.

Към момента литър бензин се продава за около 1,75 лв. в големите бензиностанции като „Шел“, „Петрол“, „Лукойл“ и „Ромпетрол“. Дизелът в същите вериги е няколко стотинки по-скъп от бензина, а газта е закована на около 80 стотинки за литър.

Бензинът и дизелът на „Марешки“ обаче са около 1,50 лв. за литър. В нашата област има 4 бензиностанции, които са съответно в Горна Оряховица, Лясковец, Павликени и Свищов. Именно в тези общини цените на горивата към момента са най-ниски. Наблюдава се сериозно занижаване на цените и при големите бензиностанции в тези общини, докато в съседните стойностите са съвсем различни.

Това важи и за Велико Търново, където цените в момента са най-високи. Бензин, дизел и газ на по-ниски цени обаче могат да бъдат открити и в старата столица. Кварталните бензиностанции сериозно намалиха цените и през последните два месеца станаха доста по-предпочитани от шофьорите, които в крайна сметка искат да зареждат по-евтино гориво.

Горивата в Сухиндол, Стражица, Златарица, Полски Тръмбеш и Елена са балансирани. Там няма бензиностанции на Марешки, но пък малките вериги поддържат сравнително ниски цени. Въпреки това и там цените са малко по-високи от тези в споменатите вече общини с по-евтино гориво.

Сред шофьорите върви и дискусия за качеството на горивата. Голяма част са на мнение, че някъде „дизелът запушва дюзи“, а „бензинът е с нисък октан“. Подобни спорове има от години, но поизтънелият български джоб е определящ в случая. Разбира се всеки клиент търси подходящата за него бензиностанция. Някои предпочитат ниски цени, а други търсят удобствата на лъскавата бензиностанция, заредена с всякакви стоки.

Въпреки всичко разликата в цените при различните общини за литър дизел и бензин достига до 40 стотинки, а понякога и повече. Логично е всеки човек да си зададе въпрос как едните печелят при по-малка надценка, а другите не могат. Още по-странно е защо големите вериги имат по-високи цени в една община, а в друга са с по-ниски.

Неотдавна в България имаше протести срещу картелите в бизнеса с горива. Тогава държавата извърши проверки, като съвсем очаквано те бяха категорични, че картели няма. Дали е действително така и днес никой не знае. Единственото очевидно обаче е, че дори и да има картели през последните два месеца те бяха принудени да се съобразят с по-малките. Нещо, което само една световна пандемия може да направи. Но явно и това ще свърши, както известната поговорка за чудото и трите дни. А шофьорите се молят единствено да не се повтаря лятото на 2008 година, когато литър бензин „прободе“ всички водачи с цени от 2,80 лв.

Статията е базирана на актуални цени при горивата в средата да седмицата.

 


Ключови думи
бензин цени горива
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати