Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Протестиращите срещу високите цени на горивата искат криминализиране на участието в картели

  06.11.2018 17:03
Протестиращите срещу високите цени на горивата искат криминализиране на участието в картели

Предложение за промяна в Наказателния кодекс, с което да се криминализира участието в картели, ще внесат пред законодателните органи организаторите на протестите срещу високите цени на горивата във Велико Търново. Това бе обявено официално днес  от представителна група на протестиращите, според които в 22 европейски държави вече има предвидена наказателна отговорност за подобно деяние. По думите на Пламен Копанов -  собственик на консултантска фирма, който дълги години се  е занимавал с борсова търговия, бъде ли приет такъв член, дори и да няма осъден, то той ще действа превантивно.


Първият протест в България по отношение на картелите при горивата бе във Велико Търново, после последва вълна в цялата страна. Сигнализирахме Комисията за защита на конкуренцията. Тя се е самосезирала и е започнала проверка за наличието на такива картели. Според нас наличието на такива картели необосновано поддържа високи цени в региона. Не е нормално във Велико Търново цената да беше 2,54 лв., докато в съвсем близки градове – Горна Оряховица, Севлиево, Павликени, където съответните логистични разходи са еднакви, цените са под 2,30 лв. Видяхме, че след нашия протест цените на горивата паднаха с 11 ст. Играчите в сектора горива извадиха различни хора, които да защитават високите цени – Владимир Каролев, Емил Димитров. Понастоящем българските цени, на които се купува петролът и се внася в рафинерията, са на фиксинги отпреди 6 месеца. Преди 6 месеца цените бяха 45-50 долара за барел. Сами можете да си вадите извода по какъв начин се преекспонират цените за нас, потребителите. Идеята е държавата чрез КЗК, който е единственият компетентен орган към настоящия момент, да контролира тези картели и при евентуално наличие на споразумение между играчите на пазара да налага съответните санкции, обясни Копанов.
Че има нещо, което влияе допълнително върху цените на горивата във Велико Търново, смята и експертът по проектиране и програмиране Костадин Бояджиев. Твърдението той подкрепи със структурен анализ на цената на суровия петрол и на цената по бензиностанциите. Вчера цената на барел суров петрол е била 62, 87 долара. При бренд цената в момента е около 70 долара за барел. Не сме попадали веднъж в този ценови диапазон. На 1 януари 2018 г. при сегашна цена на петрола цената на дизела е била 2, 18 лв. средно за страната. На 29 януари при същата цена на петрола цената е 2, 12 лв. На 26 март – 2,09 лв. От медсец и нещо при аналогични цени е 2, 41 лв. Т. е. тук има над 30 ст. разлика. Обяснете този парадокс, коментира Костадин Бояджиев. 
Тези цени оказват пряко влияние върху цените на всички стоки и услуги, каза и собственикът на семеен хотел Цветомир Михайлов. По думите му в сектора туризъм хората започват да се ограничават. Цялата икономика на България е пряко зависима. Градът ни се се намира в центъра на България и не може тук горивото да е с 30 ст. по-скъпо от места на 500 км от Бургас. В София например цената е около 2,30 лв. и по-ниска, заяви Михайлов.
Песимистична бе и прогнозата на председателя на Сдружението на таксиметровите шофьори „Боляри“ Димитър Христов. Според него въпрос на съвсем кратко време е да бъде поискано увеличение на таксиметровите услуги с поне 20%. При нас най-много се отразяват цените, ние всеки час зависим от тях. Като не заредиш колата не можеш да извършваш никаква дейност. Това ще се отрази на крайната тарифа. Много от колегите се чудят дали да не се откажат. Не може да се кара така. Сложете 500 лв. данък, другите задължения, които плащаме – няма начин да не се отрази на крайния потребител. В скоро време ще стане ясно какво повишение на таксиметровите услуги ще поискаме, но то ще бъде минимум 20%, каза още Христов.
Протестиращите предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще се премине към организирането на национален протест. В тази връзка те са създали специален имейл, чрез който може да се общува с тях - [email protected]. Още днес Пламен Копанов изпрати протестната подписка до КЗК, в която вече са се подписали над 500 души.

Събирането на подписи против картелите и високите цени на горивата продължава.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
горива Пламен Копанов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати