Вторник, 16 Мар 2021
            
Икономика

Национален протест срещу закон убиец на малкия и среден бизнес стягат превозвачи и търговци на горива

  18.06.2018 17:34
Национален протест срещу закон убиец на малкия и среден бизнес стягат превозвачи и търговци на горива

Първата по рода си голяма национална среща на превозвачи и малки търговци на горива обсъжда във Велико Търново протестни действия срещу Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Законопроектът, дело на Емил Димитров – Ревизоро, е внесен от представители на всички парламентарни групи и вече е минал през първо четене в пленарна зала на Парламента. Целта му, според вносителите, е да регулира бранша като извади всички фирми на светло, създаде условия за лоялна конкуренция и предприеме мерки за събиране на над 1 милиард лева, които сега се губят от контрабанда на горива.


Ефектът обаче ще бъде, че ще се ликвидират над 90 % от фирмите в бранша. Ще останат само 20-30 големи фирми, и то небългарски, които ще правят каквото си искат на пазара. В крайна сметка стотици семейства ще останат без препитание, парите ще изтичат навън, а цените на горивата ще скочат поне с 5-10 %, прогнозира председателят на една от браншовите организации на малките търговци с горива Николай Николов от Велико Търново.
Над 20 са възраженията срещу закона, подготвени от бизнеса, които вече са внесени в Народното събрание. Основното, срещу което ще се борят е, че законът предвижда фирмите в бранша да имат уставен капитал от 3 милиона лева. Само това е достатъчно да ликвидира бинзеса поне на 95 % от тези, които сме се събрали в тази зала, каза Ангел Даскалов от пловдивския съюз на малките търговци и превозвачи. Другото основно искане е за реципрочно плащане на обезпеченията. То трябва да е според обема на продажбите, а не всички да са на едно ниво независимо дали продават 1000 или 1 миилон литра. Ние всички сме на светло и нямаме нищо общо с безакцизните стоки и митническите складове. Големите далавери се правят на друго място, твърдят дребните търговци.


В Пловдив вече са организирали първия протест срещу закона убиец. Направили са митинг шествие, в което се включили над 70 автомобила на фирми от няколко области. Искането ни остана глас в пустиня. Трябва да бъдем много по-обединени и да протестираме в София, каза Иван Кашилски – също от пловдивския съюз.
Затова се прави тази среща във Велико Търново, на която за пъви път се събират заедно фирми и браншови съюзи от Южна и Северна България.
Трябва да се борим срещу закона, докато още не е минал второ четене. Вече търсим контакт с всички парламентарни групи, за да ги убедим, че това е закон, убиващ българския бизнес. Ако не успеем и законът мине, ще продължим протестите по всякакви начини, позволени от закона. Ще сезираме и европейските интституции, защото законът нарушава и европейските правила за лоялна конкуренция, категорични са всички засегнати.
Ако законът бъде приет, само година по-късно, от 420-430 фирми, които сега работят в бранша, ще останат само 20-30 най-големи. Това означава, че 99 % от търговията с горива ще бъде в ръцете на големите чужди вериги. И те ще правят каквото си искат на пазара. Това е един лобистки закон, необоснован и противоречащ на правните норми, който няма да помогне на хазната да си повиши събираемостта, а ще ликвидира малкия и средния бизнес в България, категоричен е Николай Николов.


Готови сме да предложим на депутатите мерки, с които наистина ще си съберат този липсващ им милиард. Но трябва да посегнат другаде, не върху дребния бизнес, смята и Ангел Даскалов.
Представителите на бранша обсъждат и ефективни протести като блокиране на пътища и матистрали и шествия в големите градове. Обсъждат се няколко предложения, като всеобщото мнение е да се започне възможно най-скоро и то с протест в столицата.
На срещата присъства и народният предсатвител Явор Божанков, който вече е участвал в една предварителна среща в Парламента. Бизнесът има доста резонни искания, особено що се отнася до този безсмислено висок праг от 3 милиона лева, както и искането за реципрочно обезпечение, съгласен е депутатът. Само че действията за спиране на закона са доста закъснели. Срокът за внасяне на предложения преди второто четене изтича в четвъртък. На практика няма време да се обсъждат промени. Най-вероятно законът ще мине и ще бъде приет, не е голям оптимист за каузата на дребните търговци Явор Божанков.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
горива протест
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати