Понеделник, 03 Oct 2022
            
Общество

Градска джунгла избуява на воля край дерето в Горна Оряховица

  26.05.2020 10:48
Градска джунгла избуява на воля край дерето в Горна Оряховица

Интересна екосистема се оформя покрай градското дере всяко лято и в края на май вече си имаме късче дъждовна гора или малка джунгла в центъра на града. Избуялата растителност буквално запечатва канала и всъщност не изглежда никак зле, гледана отдалеко. Живеещите наоколо обаче се притесняват, че влажното и задушно място е развъдник на плъхове, змии, комари и други неприятни представители на фауната. Тук всъщност не може да се обработва ефективно срещу комари, тъй като буйната растителност не позволява препаратът да стигне до насекомите. Затова няма никакъв ефект в последните години от вземаните мерки. Поне така смятат хората от съседните улици и питат защо бреговете на дерето не се почистват от храсталаците, както се е правело преди години.

В момента хората ни едва успяват да поддържат парковете и междублоковите пространства и наистина за почистване на дерето нямаме сили. Правили сме го, когато имаше програми за временна заетост. Преди имаше и специална програма за аварийно почистване на дере, но това беше последно преди 4 години, обясни управителят на Общинското предприятие „Пътна инфраструктура и озеленяване” Валентин Найденов. Самото почистване на бреговете на дерето е много трудна и дори опасна работа. За да се пренасочат хора натам, трябва да спрем да косим в парковете, а в момента тревата избуява за дни и не можем да си го позволим. След като приключим със зацветяването, ще окосим около дерето, но за сериозно почистване на бреговете в момента нямаме възможности, каза още Найденов.

Другият проблем около градската джунгла е, че много хора се възползват от буйната растителност, за да си изхвърлят боклуците там. Оказва се, че и с нерегламентираните сметища из града Общината няма сили да се справи и продължава да се бори само с призиви и закани за глоби. Досега обаче нито един не е глобен, тъй като никой не е хванат на място да си хвърля боклуците. Само че без глоби призивите за добросъвестност очевидно нямат никакъв ефект.

Покрай финансовата криза, дошла заедно с коронавируса тази година едва ли ще има средства за някакви по-сериозни действия покрай дерето. Общината беше планирала да започне проектиране за покриването му, но и това очевидно няма да се случи тази година и ще остане за по-добри времена.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
дере джунгла
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати