Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Проектират покриване на дерето в Горна Оряховица и превръщането му в паркинг

  04.01.2020 11:05
Проектират покриване на дерето в Горна Оряховица и превръщането му в паркинг

Проект за покриване на дерето, което минава през старата част на Горна Оряховица, ще бъде изготвен през новата година, предвижда Общината. Средства за проектирането са заложени в Бюджет 2020, като същевременно ще се търсят подходящи програми, по които да се кандидатства за финансиране на строителството. Идеята е дерето да се покрие и да се оформят нови паркоместа. Така едновременно се решават два проблема – с неугледния вид и миризмите от открития колектор и с липсата на места за паркиране в централна градска част. Всъщност това ни е единственият вариант да отворим повече такива места, коментира кметът инж. Добромир Добрев. След това ще се търси начин за подобряване и на инфраструктурата покрай дерето. Улицата, която върви от двете му страни, носи гръмкото име булевард „Македония”, но всъщност е в ужасно състояние в по-голямата си част.

Идеята за покриване на дерето е стара и дори е осъществена в западната му част, където е разположен битакът. За покриване на отсечката от Автогарата до кръстовището с „Родопи” се заговори покрай приватизацията на Халите. Публично-частното партньорство между новия собственик на магазина и Общината обаче не се получи, така и не беше реализирана идеята дерето да се покрие и да стане паркинг към търговския обект.

Покриването на дерето намира широка подкрепа, но си има и противници. Така само ще се запечатат проблемите, които съществуват с ВиК мрежата в този район на града, смятат някои специалисти. Всъщност дерето още изпълнява една от основните си функции – да отвежда не само подпочвената вода, но и да служи като колектор и да събира отпадните води на околните къщи, много от които не са вкарани в градската канализация. Нищо, че покрай него минава един от основните градски колектори, отвеждащи каналната вода до Пречиствателната станция.

Проблемът с ВиК мрежата в този район на града е най-голям, тъй като на много места там тя е на повече от 50 години. Операторът на ВиК мрежата – ВиК „Йовковци” така и не залага в инвестиционната си програма основна реконструкция по съседните улици. Правят се само аварийни ремонти, които са толкова чести, че напълно са компрометирали асфалтовото покритие, на места улиците са останали на старите павета. „Не срещаме разбиране от страна на ВиК „Йовковци”, но се надявам, че след проектирането на областно ниво за инвестиционната програма на водния оператор за 2021 г. ще се предвидят средства за реконструкция на мрежата в старите части на Горна Оряховица”, коментира инж. Добромир Добрев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
дере македония
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати