Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

МБАЛ „Св. Иван Рилски“: Герои са и медицинските екипи, които лекуват пациенти с коронавирус

  06.05.2020 09:53
МБАЛ „Св. Иван Рилски“: Герои са и медицинските екипи, които лекуват пациенти с коронавирус

В Деня на храбростта и българската армия - 6 май, герои са и медицинските екипи, които лекуват без колебание и страх за здравето и живота си пациентите, заразени с коронавирус.
Двама възрастни пациенти с доказан COVID-19 бяха излекувани успешно в болницата в Горна Оряховица през април. Излекуваните са поставени под 28-дневна домашна карантина и до момента няма отчетени рецидиви при тях. Засега в лечебното заведение няма нито един заразен от персонала.
За болните от коронавирус са се грижили денонощно два медицински екипа, които не са излизали от Инфекциозно отделение по една седмица. В екипите на първа линия са участвали най-младите лекарки в болницата- 26-годишната Стела Билчева и 25-годишната Петя Маринова, рамо до рамо с медицински сестри-ветерани като Стефка Пенчева от Инфекциозно отделение. Младите специализантки приели риска и предизвикателството, за да предпазят по-възрастните си колеги.
„Аз взех решението, защото още от студентка имах интерес към инфекциозните болести, освен това реших да го приема като предизвикателство и сметнах, че оптимистичният поглед над нещата е най- добър, доста от колегите са по-възрастни, има много колеги с деца и с възрастни родители вкъщи, пък аз нямам хронични заболявания, млада съм нямам и деца и за мен рискът е по-малък!“, разказва д-р Билчева, която от година и половина специализира Ендокринология и е част от екипа на Второ вътрешно отделение.
Там придобива опит освен в лечението на пациенти с диабет и на болни от респираторни заболявания и пневмонии. Затова се включила уверено в лечението на заразените с COVID -19.
Първият пациент отначало бил настанен в нейното отделение с диагноза пневмония, но след съмнения му била направен тест и след като той се оказал положителен, веднага бил изолиран в Инфекциозно отделение. Заедно с него били хоспитализирани и още пет контактни пациенти.
„В началото се грижехме за шест болни, някои от тях бяха контактни, които пролежаваха, докато се получат резултатите, настанени в отделен сектор, а болният с доказан коронавирус беше настанен в изолирана стая, разказва пък медицинската сестра Йорданка Гуглева, която от седем години е част от екипа на инфекционистите в стационара. „Пациентът беше лекуван като за усложнена пневмония и манипулациите се извършваха с много по-голямо внимание, но ние бяхме екипирани с по два чифта ръкавици, с маски, очила, шлемове, и се предполагаше, че това е защита!“.
76-годишният пациент, който постъпил на 3 април в болницата, бил с придружаващи заболявания като диабет, високо кръвно налягане и болести на отделителната система, а 61-годишната жена, която била приета пет дни по-късно - с високо кръвно налягане. Според д-р Билчева, вероятно индивидуалният им имунитет и навременното хоспитализиране предотвратили по-тежки усложнения.
„Двамата бяха в среднотежка симптоматика, но бързо се повлияха от лечението, което прилагаме, което, разбира се, отговаря на предстоящите стандарти за лечение на коронавирусната инфекция, дадоха много добър отговор и до момента двамата са с отрицателна проба от PCR теста и са под 28-дневна домашна карантина. За щастие не се стигна до апаратна вентилация, бяха лекувани с комбинация от антибиотици , единият от които добре приетият по протокол Азитромицин, съответно – и допълнително симптоматично лечение… Всеки ден се следеше сатурацията им - тоест кислородното съдържание в кръвта, дишането им, състоянието на сърдечно- съдовата система, артериално налягане, пулса и общото им състояние“, разказва още младата специализантка.
Медицинска сестра в пенсионна възраст също приела доброволно да участва в екипа на първа линия. Сестра Стефка Пенчева е с 44-годишен стаж, а от 1992 г. работи в Инфекциозно отделение на болницата.
„Никой насила не те кара, участваш в екипите доброволно, но аз реших, че така трябва – в края на краищата това е професията ни!“,признава тя. „Ами работехме 24 часа в продължение на седем дни в пълна изолация, като отделението беше затворено, храна ни носеха до вратата , храната беше изключително питателна – витамини, каквото има нужда. Благодарня на всички - на ръководството, на д-р Пулова, на колегите от всички отделения, които стояха зад гърба ни! Там спяхме, но от време на време, когато имаше време за почивка. Дежурствата не бяха леки, защото постоянно стояхме при болните - обличане, събличане … спазване на хигиена и изискване за дезинфекцията!“, разказва още сестра Пенчева.
Йорданка Гуглева също приела участието си в рисковия екип като професионален дълг.
„Който е решил да работи в това отделение, дали ще се срещне с коронавирус или с други инфекции, ще трябва да остане на своя пост! Оказа се, че това е най-страшната инфекция, към другите вече имаме имунитети и сякаш не се страхуваме толкова!“, споделя и медицинска сестра Гуглева.
След изписването и на втората пациентка веднага изолираните екипи били тествани и за щастие се оказало, че няма нито един заразен.
„На седмия ден, преди смяната ни взеха назофарингиални секрети, ние минахме на 14-дневна карантина, следващият ден дойдоха резултатите - за щастие всички бяхме с отрицателни и така приключи първата смяна от изолацията и от работата!“, си спомня още Стефка Пенчева.
Йорданка Гуглева споделя, че мъжът й избрал да сподели заедно с нея домашната карантина.
„До вечерта тестът ни излезе отрицателен и ние вече бяхме спокойни , ако беше положителен, нещата щяха да бъдат по друг начин.“
Д-р Стела Билчева казва през усмивка, че коронавирусът е сериозна зараза, която не трябва да неглижираме.
„Вируси от тази група са съществували и по-рано и са циркулирали в обществото, но не точно от този, който е в момента, бих препоръчала да не се обръща голямо внимание на конспиративните теории, защото всеки човек е запознат в собствената си сфера и може погрешно да тълкува друга информация. Да сме предпазливи и да се пазим заради собственото си здраве и здравето на близките си, не би трябвало тази заплаха да се пренебрегва!“.
Лекари и медицински сестри полагали грижи и за психичното здраве на пациентите по време на целия им престой в болницата. Те ги окуражавали постоянно, особено като изпадали в униние заради „срамната диагноза“ или заради пълната изолация от близки. Накрая обаче излекуваните си тръгнали щастливи от болницата, разказват още те.
Днес младите специализантки отново са на работа сред своите пациенти във Второ вътрешно отделение в отделението по Неврология, а медицинските сестри продължават работата си с болни от инфекциозни заболявания. Екипите вече имат опит и в успешното лечение на COVID – 19 и са убедени, че превенцията е най- добрата защита срещу заразата.

МБАЛ "Св. Иван Рилски"


Ключови думи
МБАЛ коронавирус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати