Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Професор започна подписка за независимо Поликраище

  30.04.2020 15:07
Професор започна подписка за независимо Поликраище

Проф. Георги Георгиев и сестра му Марияна Георгиева излязоха с апел към всички жители на Поликраище, Янтра и Крушето да започнат подписка за излизане на трите села от Община Горна Оряховица и за „възстановяването на самоуправляваща се община Поликраище, в която ние сами ще решаваме как ще живеем”.

Гневната реакция е заради взетото днес решение от Общинския съвет да се закрие училището в Поликраище, чийто основател е прадядото на двамата учени, а в него са работили и родителите им.

Независимо че днешното ОУ „Св. св. Кирил и Методий” няма нищо общо с училището отпреди 150 години и дори с това отпреди 10 години, Георгиеви са категорични, че това е храм на българщината, която никой няма право да им отнема. „Ние от Поликрайще, Сергювец, Самоводене, Драганово, Хотница - български села с хилядолетна история, сме били и сме по-интелигентни от горноооряховчани през всичките хилядолетия. НИЕ ЗНАЕМ, КОИ СМЕ! БЪЛГАРИЯ Я ИМА ЗАРАДИ НАШИТЕ ПРЕДЦИ, ЗАРАДИ ВЯРАТА ИМ, Българските църкви И БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В СЕЛАТА. Оряховица тогава е било едно арнаутско село с гърчеещото се население, а днес вижте кои сте…?” – това пише Марияна Георгиева в друг свой пост във Фейсбук.

Което сигурно е било така. Само че днес самите жители на Поликраище обрекоха училището си, пращайки своите деца да учат в Горна Оряховица, Велико Търново, дори в Първомайци, само не и в родната светиня.

И след като властта в „арнаутското село” реши, че няма да отстъпи от плановете си за реформа в училищната мрежа, двамата наследници на възрожденци решиха да започнат движение за независимо Поликраище.

В апела им се настоява още жителите на трите села да оттеглят доверието си от своите избраници в Общинския съвет, както и за оставки на кмета и председателя на ОбС. Освен че се канят да събират подписи, организаторите на протеста търсят и юридическа помощ, за да спрат решението на общинарите и да вкарат в законовата рамка своето желание за излизане от гнета на недотам интелигентните горнооряховчани.

По закон, ако 25% от избирателите в дадено селище или група от селища поискат създаване на нова община, то предложението се внася в съответния Общински съвет. Ако искането отговаря на условията за обособяване на община, се праща на областния управител, който на свой ред проверява законността и дали отговаря на условията и предлага да се организира референдум. Ако референдумът е успешен, въпросът се придвижва към Министерския съвет, МРРБ и накрая до президента.

Всяка община трябва да отговаря на следните условия: наличие на население над 6000 души общо в населените места, които са включени в нея; наличие на населено място, което е традиционен обединяващ център с изградена социална и техническа инфраструктура за обслужване на населението; да включва всички съседни населени места, за които не съществуват условия за създаване на отделна община или които не могат да се присъединят към друга съседна община; максималната отдалеченост на населените места от центъра на общината да не е повече от 40 km.

Поликраище не отговаря на нито едно от тях, но пък сега е време да се вдига пушилка около недолюбваната от никого мярка за затваряне на училища.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Поликраище
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати