Вторник, 16 Мар 2021
            
Светски

Фармацевтът Светлозар Христов успешно гради кариера в музиката

  10.03.2020 14:23
Фармацевтът Светлозар Христов успешно гради кариера в музиката

"Пеещият фармацевт" наричат плевенските медии едно горнооряховско момче, което дели живота си между аптеката и музикалната сцена. 24-годишният Светлозар Христов работи в най-голямата аптека в Плевен, а може би и в региона, и в грипния сезон работният му ден е много натоварен. Но въпреки това намира време за уроци при Аделина Колева в Горна Оряховица, за конкурси, концерти и да прави записи. И вече се гордее с две авторски песни, едната от които имаше официална промоция миналата седмица.

Тежко е да се носят две дини под мишница, признава младият мъж. Но голямата любов към сцената и музиката го карат да е упорит и да не се отказва. Фармацията му позволява да инвестира в себе си и да продължи музикалните си занимания. Така че Заро, както вече е познат в музикалните среди, опитва да балансира между двете напълно различни части от своя живот.

Светлозар е роден в Горна Оряховица в семейство, в което няма професионални музиканти, но пък пеенето е на почит. Баба му пее в хор, а баща му си припява вкъщи, а талантът на малкия открили учителките в детската градина. Те го насърчавали, че е много артистичен и има музикални заложби. Започнал да се занимава с музикален педагог в 6 клас. Средното си образование завършва в СУ „Емилиян Станев” в музикална паралелка с поп и джаз пеене. Печелил е много награди в тийнейджърските си години и те му донесли предварителен прием в Музикалната академия в Пловдив. Но когато дошло време да избира пътя си след средното училище, баща му го посъветвал да получи образование, което ще му даде сигурна професия. Светлозар избрал фармация, бил приет в Плевенския медицински университет, а след завършването веднага започнал работа в една от местните аптеки. Докато учел, пеенето останало малко на заден план. Макар че се изявявал на студентски сцени, всичките му усилия били към ученето и изпитите.

Дипломирал се през 2018 г. и музиката веднага го придърпала обратно и поискала своето. Обадил се на Аделина Колева в родния си град и започнал да взема уроци в нейната Школа.

Каквото и да съм правил, винаги голямата ми любов е била музиката, винаги съм искал да съм на сцена и да пея. Аделина ми помогна да следвам своята мечта, споделя Светлозар. Музикалното училище дава много – учиш солфеж, инструмент, получаваш базата. После обаче позагубих нишката като студент, но сега отново наваксвам с толкова отдаден на работата си човек и то такъв професионалист като Аделина, допълва той.

Много е трудно да съчетава работа и репетиции, а и участия. Работи в Плевен и пътува поне веднъж седмично до Горна Оряховица за репетиции. Благодарен е много на своите колеги и шефове, които му помагат да нагласи така работния си график, че да има време за пеене и за участия. Трудно е, но намеренията му са да продължи да се труди и на двата фронта.

Светлозар иска да изпълнява авторски парчета и да работи за създаването им. Вече има две авторски песни, едната от които е издадена. Другата е правена специално за фестивала „Пирин фолк” и в нея той експериментира в микс между поп и фолк. Песента е на Светослав Лобошки, с когото се познават от конкурсите, в които е участвал.

Моето амплоа е в поп жанра, но ми харесват тези експерименти с фолклора. Получават се интересни неща. Надявам се и тази песен скоро да стигне до публиката, разказва Светлозар.

Последното парче, което той пусна преди дни, е дует с младата певица Александра Илиева от Плевен. То е кавър на „Песен за жената” на „Ритон”, с която двамата поздравиха дамите за 8 март. С Алекс се запознали покрай общата си страст – музиката. Тя е много талантлива, много сме сходни като тембър и мисля, че ни се получава добре. Още повече, че е много хубаво, когато близо до теб има човек със същите мечти, споделя младият певец. Песента им беше пусната в Ютуб точно на 8 март, а двамата вече подготвят нов запис.

Следващите месеци са натоварени за пеещия фармацевт – и в аптеката, и на сцената. Предстоят му доста участия в концерти и конкурси. Около празника на Плевен ще има няколко изяви, подготвя се за конкурси в Горна Оряховица, Хисаря, Добрич.

Имам късмет да работя с професионалисти, благодарен е Светлозар. Получих подкрепа от Мими Иванова, която и досега ме насочва и мотивира да продължавам да работя усърдно. Правя това, което харесвам и се надявам, че хората ще усетят в моите песни радостта от добре свършената работа, казва Светлозар.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Светлозар Христов Заро
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати