Събота, 01 Oct 2022
            
Темида

Осъдиха Червеите за стрелбата срещу Айдън

  06.03.2020 14:12
Осъдиха Червеите за стрелбата срещу Айдън архив/ RegNews

Окръжният съд във Велико Търново призна за виновни братята Илия и Станчо от Павликени, обвинени в опит за кражба и опит за убийство. Делото стана известно като „Червеите“ по прякора, който братята носят.
На 18 януари 2016 г. двамата влязоха в офис в центъра на Велико Търново, за да крадат, но бяха изненадани от известните в града Карамфил, Айдън и Альоша. Червеите използвали метална тръба, за да се справят с Карамфил,  и пистолет, за да обезвредят останалите двама. И тримата оцеляха като по чудо.
Окръжният съд наложи на Илия С. наказание 7 г. затвор за опита за кражба, 11 г. за опита за убийство на повече от едно лице и 7 г. за държане на незаконно оръжие. На основание чл. 23, ал. 1 от НК Съдът определи и наложи на подсъдимия общо най-тежко наказание от наложените, а именно единадесет години лишаване от свобода, които на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, б.“а“ от ЗИНЗС да изтърпи при първоначален строг режим.
Той е осъден и да заплати на Карамфил Б. сумата от 20 000 лева като обезщетение за неимуществени вреди, които гражданският ищец и частен обвинител е претърпял в резултат на престъплението, както и сумата от 2000 лева за причинени неимуществени вреди на гражданския ищец Альоша С. А. Съдът отхвърли предявения от Карамфил Б. иск за разликата на уважения размер до предявения от 200 000 лева, а също така и предявения от Альоша С. А. граждански иск за разликата на уважения размер до предявания от 20 000 лева като неоснователни и недоказани.
Със същата присъда Окръжният съд призна подсъдимия Станчо Й. С. за виновен и му даде 9 години и 3 месеца затвор за опита за кражба и го оправда по първоначално повдигнатото му обвинение – грабеж. Съдът отхвърли като неоснователни и недоказани предявените от гражданските ищци Карамфил Я. Б. и Альоша С. А. срещу Станчо Й. С. искове съответно за 200 000 и 20 000 лева, представляващи обезщетение за неимуществени вреди, както и предявения от гражданския ищец и частен обвинител Карамфил Я. Б. солидарно срещу подсъдимите Илия Й. С.и Станчо Й. С. граждански иск за сумата от 250 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди.
Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок от днес.   


Ключови думи
Червеите Айдън
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати