Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Най-малките ученици на СУ „Георги Измирлиев”, заедно с кмета и приятели, сложиха началото на своята гора

  20.02.2020 14:16
Най-малките ученици на СУ „Георги Измирлиев”, заедно с кмета и приятели, сложиха началото на своята гора

Кметът инж. Добромир Добрев и приятели на СУ „Георги Измирлиев” първи посяха семенце и нарекоха на свое име бъдещото дръвче, което ще стане част от Гората на Измирлиев. След тях всички деца от началния етап засяха своите семена, за които ще се грижат докато станат фиданки и ги пренесат в истинската гора.

16 класа ще отгледат 540 дръвчета за гората на СУ „Георги Измирлиев”. Инициативата „Гората в класната стая – Началото” започна още миналата година, когато училището се присъедини към кампанията на Гората.бг за засаждане на 100 000 дървета в България. Сега вече целта е 1 милион и част от тях ще бъдат фиданките на „измирлиевци”. Гората.бг осигури семена на червен дъб и явор, кофички и пръст за първоначалното им отглеждане. Семената презимуваха на студено, а сега вече всяко е в кофичка с името на детето, което ще се грижи за бъдещото дръвче. Малчуганите знаят, че трябва да полагат много грижи и тяхната гора ще стане много бавно – поне година ще мине преди семенцата да станат малки фиданки, а истинско голямо дърво ще стане чак в следващото столетие.

Засаждането на семената се превърна в празник за хлапетата, към който се присъединиха приятели на училището като директорката на Трето основно Маргарита Атанасова, управителят на Билковата аптека Катя Иванова, флористът Радослава Стайкова, Надежда Стойчева и Марина Митева от Младежкия дом. Всички те засадиха своето бъдещо дърво заедно с кмета инж. Добромир Добрев.

Преди децата да се захванат за работа, нагледни уроци как да засадят жълъдите на дъба и семенцата на явора и как да се грижат за тях дадоха Елена Ефтимова от общинското звено за озеленяване и екологът Надя Даракчиева.

Горди сме, че участваме в тази толкова благородна и красива инициатива – да се садят дървета и да се учат децата да бъдат отговорни към природата. Бъдете грижовни към своите дръвчета, които ще оформят Гората на Измирлиев, обърна се към децата директорката на училището Криси Аврамова.

Вие сте като семената, които ще засеете. Растете и се учете. Една гора иска много труд и усилие, бъдете търпеливи, растете заедно с вашите дръвчета – здрави и силни, пожела кметът на хлапетата и обеща, че когато семенцата станат фиданки, Общината ще намери хубаво място за Гората на Измирлиев.


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев гора
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати