Петък, 20 Сеп 2024
            
Други

Близо 1500 проверки са направили горските през юли, установени са 7 нарушения

  07.08.2024 09:27
Близо 1500 проверки са направили горските през юли, установени са 7 нарушения

Близо 1500 проверки са извършили горските служители в горите от обхвата на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово през месец юли, сочат справките на ведомството. Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

В периода 01-31.07.2024 г. са извършени 585 инспекции на обекти за добив на дървесина, проверени са 536 превозни средства, 7 ловци и 228 други физически лица, извършвали дейности в горите.

В резултат на контролната дейност, служителите на предприятието са съставили 4 акта за установяване на административно нарушение (АУАН) във връзка с неспазване на разпоредбите на Закона за горите. Не са констатирани нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча. 7 са издадените констативни протоколи за нарушения – 4 с неизвестен извършител и 3 с известен извършител, но без АУАН. Дървесината, станала обект на посегателство през месец юли е в размер на 44,5 куб. м.

Сред задържаните вещи, предмети и средства на нарушения за посочения период фигурират незаконно добити дърва за огрев и една каруца. Изнесените данни показват пореден месец, затвърждаващ тенденцията за намаляване на набези в горите на предприятието.

Дейностите по опазване на държавните горски територии в обхвата на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово ще продължат да се извършват, с цел превенция и недопускане на нарушения.

 


Ключови думи
гора проверки