Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Велико Търново почете паметта на Васил Левски

  18.02.2020 19:25
Велико Търново почете паметта на Васил Левски

Велико Търново се преклони пред паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Граждани, представители на институции, организации и сдружения, а също много деца и млади хора поднесоха венци и цветя пред паметника на Дякона в старопрестолния град. Павел Люцов от клуб „Млади възрожденци“ рецитира стихотворението „Обесването на Васил Левски – последното лирическо произведение, написано от големия Христо Ботев. Отслужена бе заупокойна молитва.

За живота и делото на Апостола на свободата говори историкът проф. Пламен Павлов – председател на Фондация „Васил Левски“ и почетен гражданин на Велико Търново. Той припомни, че в представите на Дякона Търново е този град, който най-силно пази българския дух. Затова и неслучайно – шест години след черната дата 18 февруари 1873 година, именно от Историческата и духовна столица на България започва изграждането на държавността.

„Васил Левски е икона на българското национално-освободително движение и на българщината. Всеки от нас го носи в своето българско ДНК. Наш дълг е да се учим от неговото изключително родолюбие и да следваме заветите му“, бе отзвукът от отбелязването на 147-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

От името на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов венци и цветя поднесоха заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев.


Ключови думи
Васил Левски Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати