Сряда, 16 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

Поход за свобода във Велико Търново по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

  16.10.2024 15:41
Поход за свобода във Велико Търново по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

С десети юбилеен Поход за свобода, Националната комисия за борба с трафика на хора и фондация „Кампания А21“ – България, ще отбележат началото на съвместната си кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. Всяка година Походът за свобода събира съпричастните към каузата в различни части на света, за да насочи общественото внимание към престъплението и неговите последици, така че по-широк кръг от хора да се информират как могат да разпознаят и подадат сигнал за случаи на трафик на хора.

Събитието ще се състои на 19 октомври (събота), с начален час 10.30 ч. на площад „Велчова завера“, с подкрепата на Община Велико Търново. Под формата на мирно шествие, Походът за свобода ще премине през централната част на града и ще завърши пред паметника „Асеневци“, където е планирана и кулминацията тази година – достъпен за всички концерт на някои от най-талантливите формации от Велико Търново. Организаторите са подготвили и разнообразни съпътстващи събития на сцената в близост до монумента. Няма нужда от предварителна заявка – всеки, който чувства потребност да подкрепи каузата е добре дошъл.

Освен във Велико Търново, Походът за свобода ще се проведе паралелно и в София, Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Стара Загора, където са планирани и различни съпътстващи инициативи, със съдействието на Местните комисии за борба с трафика на хора и координаторите на А21 – България. 

Трафикът на хора е престъпление, което грубо нарушава човешките права и поставя десетки мъже, жени и деца в зависимост, страх и жестока експлоатация. По официални данни, между 100 и 200 българи годишно стават жертва на трафик на хора с цел насилствена проституция, принудителен труд, просия, джебчийство и други форми на експлоатация. Все повече чужди граждани търсят възможности за работа в страната и рискуват да попаднат в престъпна схема. А това са само видимите измерения на престъплението.

С цел да се повиши обществената информираност и чувствителност към проблема, от 2007 г. европейската общност отбелязва Деня за борба с трафика на хора на 18 октомври с различни инициативи, организирани в държавите членки на Европейския съюз./сн. архив организатори


Ключови думи
Поход за свобода Велико Търново