Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Пари за Университетския храм има, строителството се бави, защото всяка стъпка се съгласува с Митрополията

  20.01.2020 14:42
Пари за Университетския храм има, строителството се бави, защото всяка стъпка се съгласува с Митрополията

Около 70 хиляди лева има в дарителската сметка за изграждането на храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски” на територията на Великотърновския университет. „Дарителската кампания продължава, тя е открита. В момента имаме средства, за да продължим ремонта. Но това не е светска сграда. И да имаме средства, и воля, всичко трябва да се съгласува с Великотърновската митрополия. И аз си мислех, че много бързо можеха да станаха нещата, но тук не опира до възможности, а до съгласуване. Тук вече сме безсилни. Трябва първо да се договорим с хората от Църквата, за да станат нещата”, каза за в. „Кореспондент” ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов.

През 2020 г. плановете са Университетския храм да се покрие и да се направи външната изолация. Според ректора това е възможно. Проведени са предварителни разговори с основните дарители – семействата на покойните Петър Христов и Стефан Шарлопов. „Ангажиментът от тяхна страна остава, увери ни проф. Бонджолов. Разбира се, парите по сметката не са достатъчни, защото разходите по довършването на храма са големи. Започнах да работя на друг принцип – пари за материали – „да”, за труд – „не”. Нали все пак това е богоугодно дело. Нека строителните фирми да не търсят печалба от тази дейност”, допълни той.

След като храмът бъде завършен, той ще бъде иконописан безвъзмездно от студенти и преподаватели от факултет „Изобразителни изкуства” на Великотърновския университет.

Ана Райковска

     


Ключови думи
Университетски храм строителство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати