Понеделник, 03 Oct 2022
            
Други

Жилищното строителство изпреварва с много промишленото и през 2020 г.

  19.01.2020 05:46
Жилищното строителство изпреварва с много промишленото и през 2020 г.

Частен параклис ще прави в имота си жител на с. Ветринци. Това е единственият по рода си обект, за който бе издадено строително разрешение през 2019 г. Китното и спокойно селце с хубава природа става все по-притегателно място за живеене в последните години. Там свободни парцели почни няма, а имотите държат висока цена. В него живеят известни търновски лекари и публични личности, избрали спокойствието, а луксозните къщи във Ветринци по нищо не отстъпват на арбанашките.
Едно от най-големите пъстървови стопанства в
Централна Северна България се прави край с. Къпиново
Проектът е съгласуван с „Басейнова дирекция” – Плевен, РИОСВ – Велико Търново и Общината, която издаде строително разрешение за него също през изминалата година. Инвестицията в рибния комплекс е около 1 млн. лева, а парите са по проект, финансиран от ОП „Рибарство и аквакултури” и вложение на фирмата собственик „Аквапроджект 2020” ЕООД. Стопанството се намира в местността Лъката и в него се предвижда производство на 55 тона дъгова пъстърва годишно.  
Шест нови къщи за гости и 6 автосервиза ще посрещат клиенти ако не през 2020 г., то поне през следващата, във Великотърновска община. Къщите за гости са в Килифарево, Малки Чифлик, Плаково, Дебелец и две в Арбанаси. Автосервизите и авторемонтните работилници пък са в областния град, Самоводене и Леденик За всички тях Община Велико Търново издаде строителни разрешения през 2019 г., които са общо 285, с 8 повече от предходната година. Информацията е от отдел „Устройство на територията” в Общината.
Кипи и жилищното строителство. 51 еднофамилни жилищни сгради и два комплекса във Велико Търново – „Водстроител” на ул. „Димитър Буйнозов” и „Орловец” на ул. „Ангел Каралийчев” в кв. Картала, също получиха „зелена” светлина за начало на строителните дейности през миналата година. Комплексът от затворен тип „Орловец” ще приеме около 1000 обитатели и ще е с разгъната застроена площ от над 40 хил. кв. метра. Инвеститорите са собственикът на пивоварна „Бритос” Григор Григоров и съдружникът му в „Строителна компания ВТ” Стоян Стоянов. В средата на юни бе направена и първата копка.
Къщите, които ще се градят, са в най-атрактивните села в близост до старата столица – Малки Чифлик, Къпиново, Леденик, Беляковец, Шереметя, Шемшево. Строителни разрешения са издадени и за къщи в Дебелец, Самоводене, Ресен, Хотница, Нацовци, Церова Кория, Присово и Пчелище.
Строят се още десетина склада във Велико Търново, а на големи фирми като „Алумина елит” и „Кроношпан” са издадени строителни разрешения за разширение на цехове или за монтаж на съоръжения. Ремонтират се и вецовете „Сини вир” в близост до Шемшево и този в Леденик. И двата са на последния собственик на „Битова електроника” Огнян Костадинов чрез фирмата му „Райтър” ЕООД.  
Ана Райковска


Ключови думи
строителство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати