Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Няма желаещи да правят кръговото под Летния театър и паркинга в Сержантското училище

  14.01.2020 19:32
Няма желаещи да правят кръговото под Летния театър и паркинга в Сержантското училище

За два от мащабните обекти по проект „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново” няма нито една подадена оферта, научи в. „Кореспондент”. Единият е изграждане на кръгово кръстовище под Летния театър между улиците „Христо Ботев”, „7 юли” и „Цар Тодор Светослав” на стойност 325 600 лв. без ДДС. Другият - буферен паркинг в Сержантското училище за 405 000 лева.

Обществената поръчка бе обявена с решение на кмета Даниел Панов на 18 ноември 2019 г. и публикувана на 21 ноември. Тя бе за общо 5 позиции, като освен тези двете, изпълнители се търсят за пешеходен надлез над ул. „Магистрална” за над 1 млн. лева, кръгово кръстовище между бул. „България” и улиците „Краков”, „Полтава”, „Освобождение”, „Беляковско шосе” на стойност 759 471 лв. и изграждане на буферен паркинг във Френкхисар, под Балдуиновата кула за 881 600 лв. Единствено за кръговото на „Беляковско шосе” са подадени две оферти, а за останалите обекти кандидатите са по един. На 6 януари 2020 г. всички оферти по поръчката бяха отворени, а двете позиции, за които няма кандидати, бяха прекратени.

  Все още няма избрани изпълнители, комисията работи, коментира Надя Петрова – директор на дирекция „Обществени поръчки” в Община Велико Търново. След евентуалното сключване на договори, тепърва ще се прави проектиране. Реалното строителство ще бъде поетапно и малко вероятно е то да започне през настоящата година. Въпреки че намеренията на общинарите са такива.

 Улиците, които ще се правят през 2020 г. и за които

 има пари, са в старата градска част и кв. „Картала”

През 2020 г. ще се започне ремонта на улици в старата част на Велико Търново, които не бяха обхванати по проекта „Привлекателна и съхранена автентично градска среда на град Велико Търново”. Ще се ползва схемата по ОП „Региони в растеж”, но финансирането ще е с държавни средства. Главен изпълнител е „Пътни строежи”, който има сключен договор с Общината за 11 млн. лв. Това са улиците „Бузлуджа”, „Капитан Петко войвода”, „Кольо Гайтанджията”, „Шипка”, „Поборническа”, „Братя Миладинови”, „Никола Златарски”, „Стефан Караджа”, „Резервоарска”, „Панайот Типографов”, „Янтра”, „Тодор Лефтеров” и „Родолюбец”.  

С проекти, строителни разрешения и осигурено финансиране са и улиците в кв. „Картала”: „Камен Зидаров”, „Стоян Михайловски”, „Васил Априлов”, „Петко Тодоров”, „Александър Бурмов”. По тях ще се прави ново асфалтиране, тротоари, ще се подменят водопроводите и каквото е необходимо по подземната инфраструктура. Вече са уточнени подробностите и са проведени разговори с експлоатационните дружества. Това важи и за ул. „Драган Цончев” в Зоната. Работата по някои от улиците вече са започнали и тя е планувана да се свърши през 2020 г., уточни директорът на „Строителство и устройство на територията” инж. Динко Кечев.

 Проблемните улици в кв. „Бузлуджа” ще чакат още

За улици в Пишмана, които от години чакат ремонт и са в много лошо състояние, тепърва ще се прави проектиране, вървят все още и отчуждителни процедури. Това са „Димитър Рашев”, „Димитър Благоев”, „Народни будители” и „Иван Хаджидимитров”. Предвижда се ул. „Димитър Благоев” да има нов излаз на четирилентовия път между Зоната и Пишмана, на газстанцията между двата квартала. Това важи и за „Народни будители” и „Иван Хаджидимитров”, за да се „развърже” трафика в тази част на най-многолюдния квартал. Малко вероятно е обаче тези улици да станат готови през 2020 г. „Това е много голямо строителство и няма как да го направим за една година. А и много средства трябват. Все още за тях се търси финансиране.”, коментира инж. Динко Кечев. За настоящата година е плануван и основният ремонт на бул. „България”.

Ана Райковска

 


Ключови думи
строителство улици кръгово Летния театър 2020 г. проект
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати