Петък, 07 Oct 2022
            
Други

Гимназията по туризъм в Топ 10 в обучението по природни науки

  25.11.2019 10:47
Гимназията по туризъм в Топ 10 в обучението по природни науки

Национално състезание по природни науки и екология, организирано от Министерство на образованието и науката,  за тази учебна година се състоя от 22 до 24 ноември в град Търговище.

 Състезанието включва изработване, представяне и защита на проекти от проблематиката на учебните предмети човекът и природата, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование.  Допуска се, проектите да съдържат реално извършени от учениците изследване, решение на практически проблем, свързани с проблеми на природните науки и екологията, изработени модели, електронни продукти за обучението по природни науки и др.  Разработките могат да са индивидуални или екипни с или без научен ръководител – учител, преподавател във висше училище и др. Организаторите са определиха две възрастови групи: V–VІІ клас и VІІІ –ХІІ клас.

 Два са кръговете на надпреварата, в два последователни дни.  В първия кръг участниците представят разработения от тях цялостен проект на постерна сесия. Във втория кръг проектите се представят и защитават публично в рамките на не повече от 10 минути.

 Единственият проект от Велико Търново във втора възрастова група е този на екоклуб „Силивряк“ на най-голямата професионална гимназия в областта – ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“.  „Изследване на приабона в района на град Чирпан“ се е състезавал с 35 проекта в тази възрастова група.

 Тереза Герджикова от Ха клас, специалност „Организация на туризма и свободното време“ и Магдалена Дончева от Хб клас, специалност „Кетъринг“ представиха по атрактивен и професионален начин целите, резултатите и бъдещите дейности, осигуряващи устойчивостта на проекта.

 Интересен фактът е, че проектите в топ 10 са с оценки от 5,75 до 6.00, което е доказателство за задълбочената подготовка на учениците.

 Учителят, мотивирал и подготвил учениците, е Албена Иванова – учител по биология и здравно образование.


Ключови думи
Гимназията по туризъм природни науки състезание
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати