Култура

„Театър 220“ при ПГЕЕ става на 15 г.

  13:37, 13 Nov 19
„Театър 220“ при ПГЕЕ става на 15 г.

15 години ще отбележи на 14 неоември "Театър 220" при ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" в Горна Оряховица. Честването ще започне от 18.30 ч. в салона на НЧ "Напредък - 1869".
Като на шега през 2004 г. във връзка с 45-тата годишнина на гимназията, група ученици под ръководството на Рена Дранкюлева подготвят ученическата пиеса на Мария Маринова "Бомба в училище". Постановката не само, че се играе с удоволствие от участниците, но се приема и много добре от публиката. И така се „ражда“ днешният младежки „Театър 220“.
През 2014 г. трупата отбеляза своята десета годишнина. На сцената се събраха 26 бивши и настоящи участници.
Следващите 5 г. са най-активният и ползотворен период на трупата. През 2015 г. с „Милионерът“ и „Боряна“ от Йордан Йовков „Театър 220“ участва в три фестивала, печели трета награда в Бургас с „Боряна“, индивидуални награди на Мария Ламбова и Антъни Дукатски; Русе – индивидуални награди на Мария Ламбова, Антъни Дукатски и Анабел Некова
През 2016 г. „Лелята на Чарли“ от Томас Брандън носи индивидуална награда за Николай Ганчев и Иван Велев в Бургас. През същата година „Хотел между тоя и оня свят“ от Ерик Еманюел Шмит носи най-голямата награда – Специалната награда на журито на фестивала „Бургаски изгреви“, Награда за най-добър спектакъл на Националния фестивал в с. Драганово, Награда на Кметство Самоводене за спектакъл от фестивала „Малкият принц“ във Велико Търново
През 2017 г. в училищния „Театър 220“ продължават да играят някои завършили вече ПГЕЕ момичета и момчета. Николай Ганчев, Анита Дереджиян, Иван Митров, Антъни Дукатски, Иван Велев не слизат от театралната сцена.
Пак в 2017 г. „Змейова сватба“ от Петко Тодоров печели награда за най-добро музикално оформление и най-добра женска роля на Анита Дереджиян, поощрения за актьорско майсторство на Радостин Стоянов, Иван Митров и Иван Суванджиев в Бургас. „Грехове“ по романа на Димитър Талев „Железния светилник“ пък грабва Първа награда в Бургас и индивидуални награди за Мария Ламбова, Силвия Иванова, Николай Ганчев; Поощрителна награда за спектакъл, наградата на публиката и награда за женска роля на Мария Ламбова от „Малкият принц“ във Велико Търново; награда за женска роля на Анабел Некова в София.  
„Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич донася Награда за женска роля на Силвия Иванова в Бургас, Драганово и Велико Търново през 2018 г. „Татул“ участва в театрални форуми без конкурсен характер, а „Скъпа Елена Сергеевна“ от Людмила Разумовская е подготвена и представена във връзка с 50-годишния юбилей на ръководителката на състава Рена Дранкюлева. Това е първа постановка изцяло от завършили вече ПГЕЕ участници, които продължават да представят своето училище на различни театрални фестивали. Пиесата носи Втора награда в Бургас и индивидуални награди на Николай Ганчев, Иван Велев, Антъни Дукатски и Анита Дереджиян; Награда за най-добър младежки спектакъл и индивидуална награда на Николай Ганчев в Драганово.
В юбилейната 15-та година „Театър 220“ възстановява с известни промени в състава постановката „Хотел между тоя и оня свят“ и става Лауреат втора степен на Международен театрален фестивал „Приятели на България“ в Албена.
Каним всички настоящи и бивши желаещи, всички наши приятели, всички, които са ни подкрепяли през годините, да посетят нашия юбилеен спектакъл, канят от „Театър 220“.


Ключови думи
Театър 220 ПГЕЕ Рена Дранкюлева