Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Местни избори 2019

Огнян Стоянов има най-много преференции в Горна Оряховица

  29.10.2019 10:39
Огнян Стоянов има най-много преференции в Горна Оряховица

Водачът на листата на „БСП за България” и общински председател на социалистите е получил най-много преференции от всички над 250 кандидати за съветници в Горна Оряховица. Той получава 300 лични предпочитания и е единственият, който би могъл да пренареди листата, ако не беше неин водач. Въпреки че кандидатите на двете големи партии са хвърлили огромни усилия за преференции, никой друг не минава прага, позволяващ пренареждане на листите. За ГЕРБ прагът е 353 преференции, а за БСП – 273. В листата на ГЕРБ никой дори не се доближава до тази цифра. Най-много предпочитания е получил Добрин Дериджиян – 260. Григор Минков е с 248, а последният в листата Симеон Добрев е с 232. Кандидатът за кмет и водач на листата Добромир Добрев има 214 преференции.

При БСП близо до прага е бил Даниел Божанков с 256 преференции, но все пак те не са достатъчни да мине напред. Милена Стоянова е третата по лични предпочитания с 214 отбелязвания за номера й.

При останалите партии преференциите пренареждат повечето листи. В листата на „Алтернативата на гражданите” настъпи разместване, което изхвърли втория – Трифон Димитров от ОбС. С преференции втори става третият – Иван Момъков, който има 162 лични отбелязвания. Трети е Иван Атанасчев, който със 143 преференции прескочи 16 места в листата. Четвъртото съветническо място е за Николай Караиванов, който има 112 преференции. Прагът за пренареждане на „Алтернативата на гражданите” е 100 гласа.

В листата на ВМРО се получи разместване на първия и втория. Реално няма драма, тъй като и двамата влизат, но е за отбелязване, че Христо Беремски направи толкова преференции, че да измести водача, въпреки че за първия се броят и бюлетините без отбелязана преференция. Беремски има 197 преференции срещу 186 за Кирил Кирилов.

При „Демократична България” второто място се заема от десетия в листата Веско Ирибаджаков, който получи 130 преференции и ще стане съветник.

Преференциите дадоха съветническо място на Стефчо Алипиев от ДПС. Той беше трети в листата и щеше да отпадне от ОбС, ако не беше събрал 191 преференции, с които измести втория.

Битката за преференции всъщност изигра лоша шега на всички участници в изборите. В напъна да изтъкват личния си номер, много кандидати явно са пропуснали да обяснят, че първо трябва да се отбележи немера на партията, която ги издига, а след това номера за преференция. Това доведе до над 4000 бюлетини, в които няма отбелязана партия и на практика няма изразен вот.


Ключови думи
преференции
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати