Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Избори 2021

Лечева и Чорбанов с най-много преференции, листите на ГЕРБ и БСП се пренареждат

  06.04.2021 07:06
Лечева и Чорбанов с най-много преференции, листите на ГЕРБ и БСП се пренареждат

Весела Лечева събира най-много преференции сред всички 241 кандидати във великотърновските листи. Личната си подкрепа са й дали 3863 от гласувалите за БСП. Почти толкова популярен е и проф. Андрей Чорбанов, който е водач на листата на „Има такъв народ”. Отметка за него са сложили 3689 избиратели. Докато за него трупането на предпочитания не е важно, то за Лечева означава бетониране на мястото в Парламента. Световната шампионка е втора в листата на БСП, но мястото й никак не беше толкова сигурно, защото зад гърба й диша напористият земеделски производител Симеон Вачков, който прави 2617 преференции. С тях той може да пренареди листата, но заради силния личен вот на Лечева минава само едно място напред. Вачков беше четвърти в листата на социалистите, но с преференциите си става трети. Силна лична подкрепа получава и водачът на червените Явор Божанков, който събира 3280 преференции.

Преференциите пренареждат листата и на ГЕРБ. Най-много лична подкрепа събира третият Димитър Николов – 3219, което автоматично го прави втори. Така че Горна Оряховица има втори сигурен депутат на тези избори. Малко не стигна на управителя на Болницата в Свищов Илиян Венков да поднесе изненада и да се нареди на избираемо място в листата на ГЕРБ. Той е осми в бюлетината, но събра 1599 преференции и беше близо до прага за пренареждане.

За да участва в пренареждане на листата, кандидатът трябва да е получил личен вот от 7% от реалните гласове за съответната партия или коалиция. По принцип водачът е бетониран, защото всички бюлетини без преференция отиват на негова сметка, но иначе всички останали места могат да се разместят при активна лична кампания.


Ключови думи
преференции
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати