Неделя, 14 Мар 2021
            
Политика

650 преференции ще пренареждат листите на големите партии в Търново

  15.09.2019 10:58
650 преференции ще пренареждат листите на големите партии в Търново

Промяната в Изборния кодекс след местните избори през 2015 година доведе и до увеличаване на броя преференции, който всеки кандидат за общински съветник трябва да получи, за да пренареди листата. Тогава важеше правилото, че всеки може да се измести напред, стига гласовете му да бъдат поне 7% от тези на общинската избирателна квота. За справка през 2015 година квотата за един съветник беше 890 гласа. Тоест листата можеше да бъде пренаредена с около 62 преференции.

 

За предстоящите избори е запазен само прагът от 7%. Но този път те няма да бъдат от общинската избирателна квота, а от общо гласувалите за съответната листа. На практика това означава, че при евентуални 10 000 гласа пренареждането ще се случва с почти непосилните 700 преференции.

Ако това правило важеше през 2015 година, кандидатите на ГЕРБ трябваше да направят поне 900 гласа от гласувалите 13 000, за да пренаредят листата. Което означава, че никой нямаше да се придвижи напред, тъй като дори Ганчо Карабаджаков, който се падна с номера на партията, успя да взема около 850.

Но този път не се очаква феноменът 15-15 да проработи, тъй като и тук ще има промени. Преференциалните номера вече няма да са 1, 2, 3, 4 и така нататък, а ще започват със 101, 102, 103… Така всичко ще зависи изцяло от кандидатите и тяхната пределна мобилизация за събиране на преференции.

В навечерието на изборите е трудно да се прогнозира коя листа ще събере най-много гласове, но по всичко изглежда, че този път силите ще бъдат изравнени. Съдейки по резултатите от последните Евроизбори, то гласовете вероятно ще са на кантар. При 30% избирателна активност ГЕРБ взеха около 6800 гласа, а БСП получиха 6100. Избирателната активност на 27 октомври обаче със сигурност ще бъде поне 50%. През 2015 година вота си за листи са дали малко под 28 000 души. Но тъй като и играчите тази година ще бъдат по-малко би следвало да се предположи, че листите на ГЕРБ и БСП спокойно могат да получат по около 9000 гласа. Което би означавало, че 650 преференции ще са необходими за пренареждане.

Разбира се, тези сметки са твърде хипотетични и почти непредвидими. ГЕРБ може да разчита на поне 8  хиляди твърди избиратели. Към тях трябва да прибавим и около 1000 гласа на СДС.

Предполага се, че БСП този път също може да разчита на около 8000 гласоподаватели. Към това число трябва да се прибавят и около 1000 гласа на АБВ и „Движение 21“. Не бива да се забравя, че водач на листата и кандидат за кмет ще бъде почетния гражданин Весела Лечева, която със своя авторитет ще допринесе за още гласове. Освен това в листата на БСП ще има и петима души от гражданската квота, които също могат да дръпнат листата напред.

В тази връзка чисто математически можем да пресметнем, че ГЕРБ и  БСП ще се борят за над 12-13 съветника. ДПС ще вземат традиционните си два мандата, а ВМРО вероятно ще увеличат представителите си на трима. Възможно е „Демократична България” да спечели два мандата, а БДО по традиция вероятно ще вкара трима. Останалите места ще бъдат разпределени или за други листи, или за някой от основните играчи. 

 


Ключови думи
преференции Търново листите
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати