Сряда, 17 Мар 2021
            
Местни избори 2019

Предприемачът Венцислав Дончев: Трябва да се инвестира в образователнатата система на средно ниво

  23.10.2019 09:45
Предприемачът Венцислав Дончев: Трябва да се инвестира в образователнатата система на средно ниво

Венцислав Дончев е роден на 4 април 1972 г. във Велико Търново, където и израства. Завършил е с отличие ПМГ „Васил Друмев“ през 1990 г. Има висше образование по икономика от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, специалност „Стопанско управление“. Понастоящем е строителен предприемач. Щастливо женен, с две прекрасни деца. Когато остане свободно време, играе волейбол с приятели в клуб, наречен на шега „40+“. Но най-голямо спокойствие и зареждане с енергия получава през времето, прекарано със семейството си.

 - Г-н Дончев, как виждате днес Велико Търново, предвид факта, че преди 4 г. сте бил сред кандидатите да променят нещата към по-добро с лостовете, които дава общинският съвет?

 - Отраснал съм в града. Пред очите ми той се е променял всеки ден. Може да звучи пристрасно, но според мен към по-добро. Много хора се оплакват от липсата на места за паркиране. Тук идва мисията на всички, които ще работят в бъдещия общински съвет. Те трябва да премислят и извлекат най-доброто от предложенията на кмет и администрация за организация на движението в града. Необходимо е „пречупване“ в мисленето на хората, че автомобилът им непременно трябва да е паркиран „под прозореца“. Но забравят, че автомобил вече има и съпругата им, и навършилото пълнолетие дете, и съседът, и наемателят на съседния апартамент и т.н. В редица европейски градове , съизмерими, като големина с Велико Търново, е съвсем нормално да паркираш на разстояние от дома си. Тук идва възможността на Общината да обособи паркинги, особено в стара градска част, върху маломерни парцели на мястото на сгради в лошо състояние. Има лостове и механизми, просто е необходимо желание.

 - Кой, според Вас, е най-големият недостатък за привличането на големи инвестиции, които реално да допринесат за видима и осезателна промяна за живеещите във Велико Търново и общината?

 - Привличането на инвестиции в града е изключително важно. За Общината е приоритет да убеди големи компании да организират свой бизнес на територията ѝ. Това ще доведе до повече приходи от местни данъци и такси,  и до разкриването на нови работни места. И тук идва проблемът с недостига на квалифицирани служители. Проблем „посят“ преди много години. Може някой по-либерално мислещ да се обиди, но хората винаги са се делили на умни и глупави. Изключително загубено време бе да накараме хора, тъпи като галоши, да изкарат „висшУ“, за да могат сега да имат измислено самочуствие и нулеви трудови умения. Трябва да се инвестира в образователнатата система на средно ниво. Да се обучават децата до нивото на умствения им капацитет. Оттам насетне, който има потенциал, нека стане лекар, учител, инженер, изобретател, космонавт и каквото му е на сърце. Който не иска и не може да си напъва мозъчните клетки, нека си развива техническите умения. Средното училище трябва да е ситото, отсяващо „зърното от плявата“.

 - Управлявате успешно хора и опитът Ви като бизнес предприемач безспорно е голям. На какво ще залагате като общински съветник от ВМРО, за да се случват проекти, осигуряващи и разкриване на работни места с добро заплащане?

 - За изминалите години от общинската администрация се постигна много. Като казваме, че с нас идва промяната, не очаквайте от нас революция. Хората се умориха от митниги, барикади, замяране с партийни бомби и компромати. Гражданите искат спокойствие и предвидимост. Промяната е да се подобрят процесите в местната администрация, да бъдат по-ползвотворни и практични. Ще се търси възможност да се кандидатства по различните оперативни програми, даващи европейско финасиране. Ще се оптимизира разходването на приходите от собствения общински бюджет.

 - Вашите три най-важни проритета ще бъдат...?

Първи приоритет: Безплатни детски градини и инвестиции в средно образование. Втори приоритет:  Изграждане и подобряване на градската инфараструктура и визия за развитето на града в следващите години. Трети приоритет: Развитие на града като водещ в IT сектора отрасъл, с висока принадена стойност.

 - Защо на 27-ми октомври правилният избор ще бъде с бюлетина номер 34?

 - Правилният избор е бюлетина с номер 34, защото ние даваме парктичните и добри идеи. Ние уважаваме традиционните ценности като семейство, труд и морал. Обичаме родината и града си. Не бягаме от работа и отговорност. С нас идва промяната към по-добро.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Венцислав Дончев ВМРО кандидат
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати