Четвъртък, 25 Мар 2021
            
Общество

В присъствието на Бойко Борисов и Красимир Каракачанов първокурсниците на НВУ положиха военна клетва

  11.10.2019 12:22
В присъствието на Бойко Борисов и Красимир Каракачанов първокурсниците на НВУ положиха военна клетва

Пред знамето – реплика на знамето на славния 18-ти Етърски пехотен полк, 163 курсанти - първокурсници на НВУ „Васил Левски”, се заклеха днес във вярност на род и родина. Специално за церемонията г-н Бойко Борисов пристигна с хеликоптер, на нея присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. На високата трибуна до тях бяха началникът на отбраната, генерали, адмирали и вицеадмирали от висшето командване на Българската армия.

 „Защитата на родината е дълг и чест, изискващи знания и умения, трудолюбие и себераздаване, смелост и инициатива. Очакват ви предизвикателства на военната служба. Очакват ви тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войсковия живот. Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-голяма ще е удовлетворението и самочувствието от изпълнените задачи. Сила ще ви дава мисълта, че изпълнявате своята клетва така, както са я изпълнявали дедите ни, които не познават поражение и са изпитали сладостта от победата.

Уважаеми курсанти, преодолявайте с твърдост трудностите, влагайте в изпълнението на задачите цялото си сърце и душа, защото го правите за вас и България. Бъдете верни на клетвата, която ще положите!”, с тези напътствени думи се обърна към курсантите началникът на Военното училище полк. Иван Маламов.

След произнасяне на свещените слова от воинската клетва, новото попълнение на армията бе поздравено и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов: „Скъпи курсанти и родители! Всеки български гражданин, който е минал и целунал знамето, полагайки своята воинска клетва, помни този ден до края на живота си. Това не е просто ритуален акт, а едно обричане в служба на България. Вие, при многото възможности, които можехте да направите в своя живот, избрахте трудния, но най-достойния път на защитници на България и на бъдещи командири на българската армия. Вие полагате своята клетва в старата българска столица и убеден съм, над вас, а и над всички нас, бдят духовете на великите български владетели Асен и Петър, Калоян и Иван Асен II. Онези български владетели, които възвеличиха България от Карпатите до Бяло море и от Дунава до Адриатика. Винаги съм казвал, ще го повторя и днес. Ако българският народ съществува до днес благодарение на православната ни църква през дългото турско робство, за тези 1400 години България продължава благодарение на българската армия. Вие започвате днес своя път на обучение за бъдещи командири в една армия, която не е губила битки и чиито офицери винаги са били за пример.

Днес вие полагате клетва, от утре започва вашето обучение – в лидерство, в качества, които трябва да има всеки един български офицер. Българският офицер винаги е бил пример за българското общество. Не го забравяйте! Това е вашата мисия. Пожелавам ви успех! Да живее България”.

В словото си към курсантите министър-председателя с носталгия си спомни времето, когато той е полагал клетва, защото това е времето на младостта. Той ги поздрави за избора, който са направили и подчерта, че това е миг на гордост за техните близки. „Освен че се гордеем с вас, се грижим за вас. 16 млн. лв. отпусна правителството за ремонт на сградите ви, за да живеете, учите, работите и подготвяте в нормални условия – условия, които заслужавате. Текат обществени поръчки и от вашия командир зависи кога ще започне и завърши. От наша страна с министъра сме превели 16 млн. лв. Много се говори за разходите за отбрана. Тази година за отбрана и за да приведем армията във вида, който заслужавате, ще отидем на близо 4 млрд лв. Разходи, които нашите родители, нашите български граждани са събрали от своите данъци. Затова трябва да се учите, да се подготвяте, да сте много добри. Виждате събитията в Сирия, Либия, Косово... да, дипломацията, външната политика и в наши ръце и ние ще сме добри политици, ако има траен мир. Но винаги е добре да имаш зад гърба си възпиращата сила на българската армия във ваше лице.

Обръщам се към вашите командири. IV рота от 1 януари отива в Долна Митрополия, където възстановихме военновъздушното училище. Така че се сприятелявайте сега, за да може после да си партнирате добре. Добър е този офицер, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му. Така че ви разпореждам да пазите децата на тези хора, да се връщат живи и здрави, а и да ни пазят и нас!”, каза г-н Борисов.

 С прочувствени думи на обич и вяра в тях, към младите бъдещи офицери се обърна майка на курсант. Като им пожела успех, тя ги призова да бъдат винаги верни на военната клетва и да не допускат враг да погази земята ни.

Първокурсниците се обучават в 19 военни специализации във трите факултета на  НВУ „Васил Левски”. Нова военна специализация е „Артилерийско инструментално разузнаване” с гражданска специалност „Геодезия”. По тази специализация курсантите се обучават във факултет „Артилерия, ПВО и КИС”, съвместно с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Ана Райковска


Ключови думи
Бойко Борисов НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати