Понеделник, 28 Сеп 2020
            
Политика

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и нова Конституция

  14.08.2020 14:09
Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и нова Конституция

Време е за рестарт. За мъдри решения. На основание чл. 87, ал. 1 от Конституцията на България и чл. 76, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция на Република България.
В момента, в който НС вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание, съгласно чл. 160 от Конституцията, ще се оттегля от поста министър-председател.
Това обяви в извънредно обръщение премиерът на България Бойко Борисов. В него той начерта основните промени, които ще бъдат предложени. Ето какво каза Борисов:

``Правителството изпълни ангажиментите си. Гарантира икономически растеж, стабилни финанси, рекордно нисък външен дълг. Подобри инфраструктурата в невиждани мащаби, стартира големи енергийни проекти, за които мнозина твърдяха, че са невъзможни. Това правителство продължава да води страната през пандемията с минимум щети, мобилизирахме милиарди в подкрепа на здравната и социалната системи, хората и бизнеса. Контрабандата да цигари е спаднала 10 пъти за 9 г. Стотици милиони е ефектът за България от мониторинга на алкохол и горивата в рафинериите. Това правителство договори близо 60 млрд, които да бъдат инвестирани в страната ни през следващите години. Убеди европейските ни партньори да ни приемат в най-вътрешния кръг на европейска интеграция – Еврозоната и Банковия съюз.
През управлението на ГЕРБ увеличихме доходите и БВП повече от 2, 5 пъти. Но това се оказа недостатъчно. След години на атаки от несистемни и провалени политически играчи, хули и фалшиви новини, ерозира доверието в институциите. Появи се естественият бунт на младите хора. Олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансови амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт. Да взривят реда в страната. С парадоксален език на омразата тези хора им измъкнаха протеста. Чрез подставени лица подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят. Започна нагнетяване на политическо напрежение. Подобна симбиоза е изключително опасна за демокрацията.
Второто действие от сценария на олигархията беше проведено от политици от всички цветове на опозицията, които търсеха и безкористно плучаваха моята подкрепа през годините. Слагаха барикади, рушено бе обществено имущество, опъваха се вериги, влачеха се контейнери... Опитаха да внушат, че няма държава.
Същевременно опозицията в Парламента не се припознава като алтернатива, защото е слаба, безпомощна и неспособна да произвежда законодателни решения, които да са коректив на управлението. Президентът загърби основната си роля да е обединител на нацията в желанието си да е политически лидер умишлено подклаждаше напрежение между институциите. Стигна дотам да изправи български гражданин срещу български гражданин. Раздели обществото, размаха юмрук и подпали разрушителната сила на противопоставянето. Така се превърна и затвърди като фигурант и слуга на олигархията.
Кой печели от това? Очевидно всички губим. Така автентичният глас на протеста беше смазан. Започнал като гражданска акция на съмишленици, се превърна в диктат над всички граждани. Но и това не проработи – сценарият за пълен блокаж на държавата се оказа невъзможен, защото разрушителният революционен реваншизъм не е в природата на българина. Защото желанието за правова държава, нови лица не може да се постигне с грубо нарушение на правото и закона. И българите усетиха това. То доведе до взрив от недоволство. Протестът не роди своите автентични водачи. Не конкретизира искания отвъд оставките. Тези образовани млади хора, участващи в протеста, не показват какво ще правят след това и как ще го постигнат, с кого. Не е достатъчно само да се разруши старият свят, трябва да се знае какво ще се построи на негово място. Лозунгът ``Всички вън`` е деструктивен и погрешен. Старите шмекери ги употребиха, бунтът на младите беше превзет. Нито едно ново лице от бунта не доби публичност, не се открои като оратор, като водач, като нова фигура, която може да е алтернатива. За съжаление огромната част от лицата на протеста не разбраха игрите на задкулисието.
И все пак всичко е в ръцете на младите, уважавам техния бунт. Все още имат шанс да създадат ново, легитимно демократично движение и ново поколение политически лидери с демократична представа за България.
Време е младите хора да осъзная историческата си мисия и тежкия път, по който ще предложа заедно да поемем. Дълбокото желание за промяна в България вече е запалено и извън контрола на системните политически партии. Необходимо е раждането на ново поколение български лидери и нов основен закон на държавата. В противен случай този протест ще остане само с вдъхновяващата енергия на протестите от 1989, 1997 и 2013 г. и след време ще последва съдбата им.
За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 10 г. хората ни гласуват доверието си. Неведнъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал разделението на обществото, и въпреки това хората ме връщаха. Днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от Президентството.
Време е за рестарт. За мъдри решения. На основание чл. 87, ал. 1 от Конституцията на България и чл. 76, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ГЕРБ ще внесе проект за нова Конституция на Република България. Време е за отговорност и решителност. Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Единството, държавността и стабилността на страната за мен на са само думи, те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение.
Необходимостта от нова Конституция е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика. А изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата.
Основният закон следва да е изграден в унисон с европейските правила. Нова Конституция може да бъде приета само от Велико народно събрание. Затова предлагам свикването на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията.
Ще предложим броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120, а при Велико народно събрание – от 400 на 280. Ще прекратим ВСС и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите и с прокурорите и следователите. В съответствие на препоръките на ЕК за демокрация чрез право, 7 от членовете на Съвета на съдиите ще се избират от професионалната общност и 6 от Народното събрание с мнозинство от 2/3 от народните представители, като членове по право ще са предсетаделите на ВКС и ВАС. Мандатът на председателя на ВКС, на ВАС и на главния прокурор предлагаме да бъде 5 г. Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, като всеки от двата да се състои от главен инспектор и петима инспектори. Ще предложим да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба, на всеки 6 м. главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание, като докладът му да обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи. НС може да изслуша главния прокурор по конкретни наказателни производства след разрешение на наблюдаващия прокурор.
Това са неща, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите анонимници, ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и най-важното – ще засили контролът над дейността на главния прокурор. В момента, в който НС вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание, съгласно чл. 160 от Конституцията, ще се оттегля от поста министър-председател. ВНС е уникална възможност не само да се рестартира демокрацията, но и това да се случи в режим на максимално политическо представителство. Ще настояваме 200 от всички 400 народни представители в него да бъдат избрани пропорционално, а останалите – мажоритарно.
Дошло е време всеки от нас да се определи, като направи своя политически и исторически избор. Само така ще може да се тръгне начисто. Във време на най-тежката социално-икономическа криза, на пандемия, време по-тежко от голямата депресия, когато се сриват световните икономики, държавата трябва да излезе обединена. Съединението прави силата. От това има най-голяма потребност страната ни днес``.

 


Ключови думи
Бойко Борисов Велико народно събрание оставка