Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Полиция и горски инструктираха и провериха ловни дружинки в областта

  05.10.2019 08:14
Полиция и горски инструктираха и провериха ловни дружинки в областта

В деня на откриването на новия ловен сезон за лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня, полицейски инспектори по „Контрол на общоопасните средства“ и служители на група „Пътен контрол“ при съответните полицейски управления в областта, служители на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново и РД по горите – В. Търново извършиха инструктаж и проверки на ловните дружинки в областта.
Специално внимание както от ръководителите на дружинките, така и от полицейските служители бе обърнато на мерките за биосигурност и дезинфекция за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Те призоваха за повече бдителност по време на ловния излет за установяване на умрели животни или такива с нетипично поведение.
Акцентирано бе и на стриктното спазване на правилата за безопасност и изискването за пренасянето на огнестрелно оръжие, да е в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.
Участници в днешният ловен излет бяха изпробвани и за употреба на алкохол.
От извършения анализ в сектор „КОС“ при ГД „Национална полиция“ най-честите причини за допуснати предишни инциденти са: стрелбата по шум или неясно видима цел, използване на сачми над 6 мм по време на групов лов на дива свиня, неправилно боравене с огнестрелно оръжие, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя и употреба на алкохол и упойващи средства.
Полицейските служители стриктно ще съблюдават за спазване на всички правила за безопасност по време на ловния сезон на територията на областта.


Ключови думи
ловци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати