Събота, 13 Мар 2021
            
Други

На лов за сърни в Боруш преди 120 г. ловците решават да си направят дружество

  15.04.2018 07:50
На лов за сърни в Боруш преди 120 г. ловците решават да си направят дружество

По време на лов на сърни в чифлика „Боруш” на 4 октомври 1898 г. ловци от цялата околия решават да създадат Горнооряховско ловно сдружение.
Техните наследници днес са посветили цялата 2018 г. на 120-та годишнина. Празничните прояви започнаха още през февруари в атракцион „Калоянова крепост”, а ще завършат на 22 септември с ловен събор край хижа „Божур”.
Ловните традиции на горнооряховчани обаче са много по-стари. Още по турско е имало група ловци, която е била ядрото на отряда, организиран от Георги Измирлиев – Македончето. Лидер на тази група бил Сидер Грънчаров. Войводата, загинал в бой на Мургаш планина, бил не само крепител на българщината в родния си край, но и един от най-големите ловци и покровител на ловната групичка. Затова по-късно е избран за патрон на ловците в Горна Оряховица и днес името му се носи от Ловно-рибарското дружество.
През 1894 г. в Търново бил създаден ловен кръжок. Ловците от двете селища често ловували заедно и горнооряховските ловци не останали чужди на новата организация. Те също направили свой ловен кръжок, който поддържал тесни връзки с търновския.
След като на 4 октомври било взето решение за учредяване на дружество, то става факт два месеца по-късно. На 11 декември 1898 г. горнооряховските ловци се събират на заседание и оформят сдружението си като клон на централното софийско дружество. На това заседание е избрано временно настоятелство, което е натоварено да изработи дружествен устав. За пръв председател е избран Стефан П. Пуйков, а общият брой на организираните горнооряховски ловци на тази паметна дата достига цифрата 20. Дружеството е наречено „Сокол”.
През 1909 г. Общото събрание на дружеството разглежда за пръв път проблема с бракониерството. Наложени са и първите наказания на четирима ловци, които са изключени за по една година. Годината е паметна и с откриването в района на градската градина в Г. Оряховица на обществена бирария, която става първият градски клуб на организираните любители на лова.
Годината 1910, последната преди началото на продължилия близо 8 години военен период, е особено плодотворна за горнооряховското ловно дружество. В средата на месец януари е ушито дружественото знаме, а в началото на следващия месец на тържествена церемония то е осветено. Пръв и дългогодишен знаменосец е Иван Минов. Дружественото знаме гордо се развява на 6 септември 1910 г. при откриването на паметника на Георги Измирлиев в центъра на Горна Оряховица. На този ден организираните ловци от града, облечени в специално ушита ловна униформа, преминават в града в церемониален марш.
Призваните по фронтовете ловци от горнооряховското дружество спешно се завръщат от фронта в първите юнски дни на 1913 г. Градът е сполетян от невиждан земетръс. Ловните членове организират гражданско опълчение-милиция, което охранява разрушените къщи и жилища в апокалиптично изглеждащия град. В тези паметни дни, в порутената от земетръса канцелария на ловците, намираща се в сградата на старото читалище в града, изгаря архивата на дружеството. Тежка загуба, която и до днес оставя празнини в изясняването на първите стъпки на ловното движение в Горна Оряховица.
Първият следвоенен конгрес на ловната организация се провежда през 1920 г. в Търново. В тази връзка е предприета инициатива от горнооряховското дружество за уреждането на ловна изложба в провеждания в града Първи мострен панаир. В изложбата е показано ловно оръжие и муниции, трофеи, дивечови кожи, снимки от историята на дружеството и всичко друго, което е свързано с ловната дейност в региона.
През 1924 г. е отбелязан за първи път съюзният празник „Св. Дух“. Положен е основният камък на бъдещия ловен дом.
Мерките срещу нарушителите на действащите закони, ловната етика и дисциплина се прилагат с непоколебима решителност. В това отношение се засилва вниманието към дивечовото богатство. Отправят се апели къв учащата се младеж в Горнооряховска околия за закрила на полезните птици и за преследване и унищожаване на вредителите.
В началото на 30-те години в местността „Камъка“ са разселени кеклици, направени са и първите успешни стъпки за подхранване на дивеча. В района на подареното от горнооряховската Община място за ловен дом – в местността „Разсадника“, се урежда и модерно за времето си стрелбище. Ежегодно на него стават спортни състезания по стрелба за знамето на дружеството.
В този период Ловно дружество „Сокол“ се преименува в Ловно стрелческо дружество. Организираните ловци се включват активно в обществена благотворителност и в културно подпомагане. Дружеството е благодетелен член на горнооряховското читалище „Напредък“ и Юнашкото дружество в града. Отпуска значими суми на женското благотворително дружество и подпомага материално редица инициативи от обществено значение.
Мястото и ролята на Ловното дружество в обществения живот  на Горна Оряховица се оценява по достойнство от градската управа. През 1935 г., а за втори път през1944 г., кметът Михаил Атанасов подарява на Дружеството 36 дка земя в местността „Орехчето“. В този район с общите усилия на всички дружествени членове е изградена нова ловна хижа. При откриването й през 1948 г. организацията се сдобива с нови 17,4 дка земя.
След обединителния конгрес през 1947 г. между Ловно-стрелческата организация „Сокол“ и Българския рибарски съюз, е създадено Ловно-рибарско дружество.
В периода 1948-1958 г. ЛР Дружество Горна Оряховица обединява дружинките от тогавашната Горнооряховска околия (сегашните общини Горна Оряховица, Лясковец и Стражица). Успоредно с грижите по организирането на ловния и риболовния спорт, охраната и опазването на дивечовото и рибно богатство, се полагат и усилия за обогатяване и разнообразяване на материалната база. Освен построената в града ловна хижа са устроени рибарници в района на Г. Оряховица и с. Балканци, започнато е строителство на фазанария в района на с. Боруш. Като венец на упоритата дейност на ЛРД Горна Оряховица в тази насока е откритият през 1978 година Дом на ловеца и риболовеца.
70-те и 80-те години на миналия век са едни от най-успешните в историята на дружеството за развитието на ловното и рибно стопанство. В този период са построени волиерите за доотглеждане на птици в Г. Оряховица и Правда, завършено е строителството на язовира в Г. Оряховица. Ежегодно се доотглеждат и разселват в природата по 3-4 хиляди ловни фазанчета, 1000 полудиви патици. Полагат се значителни усилия и за разнообразяване и увеличаване на рибните запаси.
Промените през 1989 г. поставят пред редица изпитания както националната ловна организация, така и отделните дружества. Ловно-рибарско дружество Горна Оряховица, не само устоява на предизвикателствата на времето, но продължава да се развива и укрепва.
По впечатляващ и внушителен начин през 1998 г. е отбелязан 100-годишният юбилей от създаването на дружеството. Двадесет години по-късно още се помни организираната в чест на юбилея изложба от ловни трофеи, препарирани животни и старинни оръжия. За поколенията ще останат и изработените два материала, отразяващи историята и живота на дружеството. Единият с автор Андрей Едрев - бивш председател на дружеството, и вторият с автор Иван Бъчваров - бивш директор на Историческия музей в Г. Оряховица.
На 23 април 1999 г. е проведено Общо събрание на дружеството, на което е взето решение за регистрация на Сдружение Ловно-рибарско дружество „Сидер Войвода“ като самостоятелно юридическо лице с идеална цел, наследник на Ловджийско дружество „Сокол“ гр. Г. Оряховица, Риболовно дружество гр. Г. Оряховица, Народно ловно-рибарско дружество гр. Г. Оряховица и Ловно-рибарско дружество гр. Г. Оряховица.
През 2009 г. в състава на СЛРД „С. Войвода“ Горна Оряховица се вливат ловците от бившето Ловно-рибарско дружество „Сокол“ гр. Лясковец.
Днес Сдружението е редовен член на НЛРС-СЛРБ - София. Стопанисва 43 056 ха ловна площ, обособена в 15 ловностопански района. В него членуват 615 ловци и ловци и риболовци и 365 риболовеца.
Сред най-имените членове на дружеството е световният шампион Никола Петров. Той бил страстен любител на природата и ловния спорт и един от инициаторите горнооряховското ловно дружество да се сдобие със собствено знаме, ловна хижа и парк.
За тези си заслуги Никола Петров е избран за почетен член на всички съществуващи в града спортни дружества, включително и на ловното.
Сред членовете на горнооряховското ловно-рибарско дружество има още много личности, посветили се на ловното движение. Такива легенди са Стефан Пуйков,Тодор Момчилов, Ангел Шаранков, Никола Балкански, Младен Младенов, Стефан Станчев, Нено х Ненов, Димитър Коев - бивши председатели на дружеството, както и в по-ново време Петър Николов, Петър Караджов, Димитър Гонгалов, Цвятко Йорданов, Андрей Едрев, Теньо Тянков, Веселин Мусев, Иван Начев, Свилен Петров - също бивши председатели на дружеството. От 2009 г. председател на дружеството е Йордан Бобонков.
С любов към Отечеството и природата - в желязно мъжко другарство. С този девиз горнооряховските ловци посрещат 120-та годишнина на своята организация.


Ключови думи
ловци
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати