Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

Доц. Калина Иванова е новият директор на Библиотеката във Велико Търново

  17.09.2019 11:18
Доц. Калина Иванова е новият директор на Библиотеката във Велико Търново

Доц. д-р Калина Иванова е новият директор на РНБ „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Смяната в ръководството на Библиотеката е от 16 септември, а причината е желанието на досегашния директор д-р Иван Александров да участва в изборите за местна власт. Към днешна дата д-р Александров остава зам.-директор на културната институция.
Доц. Калина Иванова е зам.-директор на РНБ „П. Р. Славейков“ от 2001 г. насам. Тя е и преподавател в Катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация - доброволна и независима професионално-творческа организация, която обединява специалисти, независимо от ведомствената принадлежност на институцията, в която работят, които се стремят да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната дейност и да издигнат престижа на професията.
Подобряване на материалната база е една от основните цели, които си поставя доц. Иванова.
Ние бяхме сред първите в България, които заговорихме за нова сграда за Библиотеката, но по една или друга причина в други градове ни изпревариха. Материалната база на обществените библиотеки в страната с годините се влошава, така че държавата трябва да помисли за модернизация. РНБ „П. Р. Славейков“ например е проектирана за фонд от 500 хил. библиотечни единици, който вече надхвърля със 100 хил. Освен това Библиотеката е разпиляна в 4 сгради, което утежнява издръжката й, коментира за RegNews доц. Калина Иванова.
Доц. Иванова е категорична, че РНБ „П. Р. Славейков“ ще продължи да предлага на великотърновци силна културна програма с основната идея да насърчава четенето сред хората от всички поколения. Екипът ще работи и в посока още по-силното утвърждаване на Велико Търново и Библиотеката като център за Северна България, в който дигиталните ресурси се обединяват в единен каталог.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Библиотека Калина Иванова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати