Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Други

Хор „Славянско единство“ плени публиката на Скопие

  02.09.2019 14:25
Хор „Славянско единство“ плени публиката на Скопие

От 29 до 31 август 2019 г. емблематичният горнооряховски хор „Славянско единство” с диригент Маестро Донка Копринкова, взе участие в Международния хоров фестивал „Скопие пее“, който се състоя в столицата на Република Северна Македония. В него се изявиха 10 хорови състава от различни държави, както и няколко представители на домакините.
Главната задача, която си поставя фестивалът е чрез музиката да се създаде трайно приятелство, добросъседство, дружба между народите от региона. Да се осъществи професионално сътрудничество, взаимен обмен и контакти в областта на хоровото изкуство.


Основната цел на фестивала „Скопие пее“ е хоровата музика да се доближи до гражданите. Изпълненията на съставите да излязат извън концертните зали. Да се осъществи нетрадиционен подход чрез участия на открити сцени. Същите са изградени в красивите паркови пространства на града и така музиката  да достигне до обикновените хора. Така да се възпитава уважение, любов почит и респект към красивото и не лесно хорово пеене. Целта бе постигната, за което красноречиво говори многобройната публика и аплодисментите й.
Организацията на фестивала включваше концертни представяния на участниците в три вечери. Първите две изяви на хоровете  бяха на  специално изградени  и обособени с акустични възможности външни сцени в Градския  парк в Скопие и в прекрасния Парк на езерата, облян от светлина, фонтани, цветя, зеленина  и препълнен от публика.
Гражданите на Скопие от всички възрасти се насладиха на хоровите изпълнения, но най-бурни бяха овациите за нашия хор „Славянско единство“ - красноречиво доказателство за професионализма на  неговия диригент и хористи.
На 31 август бе Галаконцертът. Той се състоя в  Македонската филхармония. Сградата е с модерна архитектура, а концертната зала е с уникална акустика, климатизация и съвременни удобства за изкуство. За всеки състав би било чест ,удоволствие  и професионален престиж да стъпи на такава сцена.
В концерта взеха участие  10 хора от Македония, България, Сърбия, Косово, Унгария.
Преди началото на последния  концерт  само горнооряховският хор бе поканен на професионална среща – коктейл от гостоприемния ни домакин хор „Вардар“, който преди време бе наш гост в Г. Оряховица. С него съставът ни  поддържа традиционни професионални, приятелски и делови връзки. Срещата премина много мило, сърдечно, приятелски. Осъществи се отново и професионален обмен. Разбира се ,че тези два хора, събрани заедно, не могат да пропуснат песента отново да ги обедини. Как без „Многая лета“  и други песенни поздрави?! Това бе  среща, наситена с много трогателни емоции, разменени символични подаръци и пожелания за нови срещи.
Последва и Гала концертът. Залата на Филхармонията бе изпълнена до краен предел. Аплодисментите дълго не стихваха. Обективна съм, не съм пристрастна, а преди всичко много горда от мнението на обикновените зрители, от демонстрираното уважение на всички колеги диригенти към професионализма на Маестро Копринкова и виртуозните изпълнения на нашия хор, на неговият прекрасен млад солист  Мариян Костадинов и корепетитор Антон Благоев. Хорът ни е с класа над останалите, с прекрасно звучене, спятост, репертоар -  това е реалността и нека не звучи приповдигнато, защото е истина.


В края на фестивалната вечер  диригентите на всичките 10 състава бяха наградени лично от г-н Жан Пиер от Белгия, който е Генерален секретар на  Европейската хорова  асоциация. Диплом и Сребърен символ на Скопие донесе, като признание за своето изкуство, нашият хор в Г. Оряховица. Много топло  и специално бе отношението на г-н Жан Пиер  към Маестро Копринкова и към Горнооряховския хор, който го впечатли.
За високото майсторство на нашия състав и за професионализма на Диригент Копринкова е трудно с думи да предам поздравите на обикновените зрители. Те чакаха и нея, и нашите хористи във фоайето на залата. Искаха да ги поздравят, най-спонтанно и искрено да изразят своето възхищение. Да докоснат ръката на Диригента и Човека, на Маестро Копринкова, която с труда и таланта си наистина сътвори една Институция в Горна Оряховица,  наречена хор „Славянско единство“.
Инж. Павлинка  Николова
 


Ключови думи
хор Славянско единство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати