Понеделник, 17 Oct 2022
            
Култура

Хор „Славянско единство“ изпрати успешната юбилейна 2019 година с Коледен концерт

  17.12.2019 09:29
Хор „Славянско единство“ изпрати успешната юбилейна 2019 година с  Коледен концерт

С прекрасен Коледен концерт горнооряховският хор „Славянско единство“ зарадва своята вярна публика от ценители. Изложбената зала „Недялко Каранешев“ бе препълнена от публика. Чудесните изпълнения на вечните коледни песни дариха настроение и много предпразнични коледно-новогодишни емоции на горнооряховчани. Водещата на концерта Мариана Димитрова допринесе за доброто  настроение на публиката с  коледни, топли и докосващи послания. Защото Коледа е магия! Коледа е очакване! Коледа е светлина и надежда!  Изявите на солистите Петя Копринкова  и Мариан Костадинов предизвикаха нестихващите аплодисменти на публиката. Виртуозното изпълнение на цигулка на Мария Петрова, майсторските аранжименти  и акомпанимент на корепетитора Антон Благоев още веднъж показаха, че когато талантът е налице музиката е още по-въздействаща. Естествено най-голям принос за концерта има Маестро Копринкова и всички хористи. Тя гради този състав вече 50 години на висотата на съвършен професионализъм. Не е случайно, че по повод 125 години от създаването си през 2019 г.  хор „Славянско единство“ получи най високото отличие на Съюза на българските  музикални и танцови дейци – ЗЛАТНА ЛИРА. Диригентът Донка Копринкова бе удостоена за своя талант и неуморна диригентска палка с най-високото отличие – КРИСТАЛНО ОГЪРЛИЕ. Община Горна Оряховица присъди на хора Почетна награда. Корепетиторът на състава Антон Благоев е носител на приза за принос в културата на Горна Оряховица за 2019 г. Заслужени отличия, с каквито малко творци могат да се похвалят.

Коледният концерт бе уникален завършек на един успешен творчески сезон с две  представяния на  горнооряховския хор в чужбина  на о-в Евбея в Гърция и на хоровия фестивал Скопие Северна Македония.

Коледният  концертът бе уникален и с първото представяне пред публика на детска вокална група „Звънче“ при НЧ „Напредък 1869“.Тя  е съставена от ученици от II до IV клас на СУ „Г. Измирлиев“. Ръководител на състава е младата и талантлива диригентка Петя Копринкова. С нежните си гласчета като звънчета децата направиха преживяванията на публиката от концерта още по-топли и мили.

Разбира се Коледният концерт нямаше да е толкова прекрасен без атрактивните  и на професионална висота изпълнения на танцьорите от балет „Калина“. Толкова  талантливи, изящни, неповторими бяха изпълненията на тези млади хора  носители на наши и престижни международни награди. Много аплодисменти  и прекрасно настроение донесоха техните танци. Основната заслуга  за танцовите  изяви е на  ръководителка и хореограф на състава  Калинка Генова.

Горнооряховчани се насладиха на прекрасен Коледен концерт. За пореден път  изпратиха  хор „Славянско единство“  и всички участници  на  крака с бурни аплаузи, с благодарност, цветя   и пожелания за нови изяви, успешни проекти и награди през 2020 година.

Инж. Павлинка Николова


Ключови думи
хор славянско единство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати