Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Кристално огърлие и Златна лира получиха Донка Копринкова и „Славянско единство” за 125-та годишнина на хора

  16.06.2019 09:47
Кристално огърлие и Златна лира получиха Донка Копринкова и „Славянско единство” за 125-та годишнина на хора

С две от най-престижните си награди Съюзът на българските музикални и танцови дейци отличи хор „Славянско единство” и неговия диригент Донка Копринкова. Наградите бяха връчени от главния секретар на Съюза Анелия Рогозянска по време на празничния концерт, с който хорът отпразнува своята 125-та годишнина.


Кристално огърлие е специална награда, която се присъжда за цялостно творчество и принос към развитието на българската култура и изкуство. Донка Копринкова, която ръководи хора от 1965 г. и вече има една Златна лира, стана носител и на това най-високо отличие на СБМТД. Колективът на „Славянско единство”, който бе наречен стълб на хоровото изкуство в България, получи наградата Златна лира, която се присъжда за високи художествени постижения и важни годишнини.
По време на празничната вечер Хорът и Маестро Копринкова получиха още много подаръци и поздравителни адреси. Дългият списък от приветствия поведе зам. кметът Йорданка Кушева, която не пропусна да подчертае, че за нея е чест да сподели тази вечер с изкуство с европейски измерения. Тя подари медно пано с богиня на плодородието и пожела всички в залата заедно да отпразнуват 150-я юбилей на Хора.


С оригинален подарък се представи проф. Филип Павлов. Големият приятел на горнооряховските хористи им подари авторска песен „Светий тихий” и с нея започна тържественият концерт. Професорът прочете поздравителен адрес от почетния гражданин на Горна Оряховица и също голям приятел на Хора Манфред Тилиц.
От своя страна Хорът и Читалищното настоятелство отвърнаха с почетни знаци и благодарствени грамоти за някои от най-големите приятели на хоровото изкуство в Горна Оряховица. Наградите бяха връчвани от председателя на Читалището Атанас Петров.

През 1894 г. в Горна Оряховица е създаден църковен хора от мъже и деца. От него започва историята на хоровото изкуство в града, която не е прекъсвана дори по време на войни и земетресения, обществени крушения и промени. През 20-те години на миналия век хорът добавя и светска музика в репертоари си и преминава към НЧ „Напредък”. През 1946 г. приема името „Славянско единство”, с което се представя и досега. Ръководен е от много отдадени на музиката диригенти, сред които има големи имена в хоровото дело. От 1965 г. Хорът неотменно се свързва с името на Донка Копринкова. Това е един от малкото хорове в България, които се съхраниха след 1989 г., въпреки че хоровото изкуство преживя много тежки години след промените. И не само се съхрани, но продължава да поддържа един много висок стандарт и да представя хоровото изкуство в най-добрата му светлина, подчертаха гостите, приветствали хористите.


С музикален поздрав към Хора на сцената на НЧ „Напредък 1869” се представиха младият китарист Йоан Димчовски, цигуларката Мила Иванова от Разград, две от младите звезди на Балет „Калина” Миа Момъкова и Денислав Иванов, които танцуваха по време на изпълнение на „Аве Мария”, бившият солист на Хора Рафаел Пашамов. Финалистът от миналогодишното издание на „Гласът на България” представи две свои песни и не скри вълнението си, че отново е на сцената, откъдето е тръгнал пътят му в музиката. И въпреки че сега се развива в различен музикален жанр, той показа малко по-късно, че не е загубил усета си към хоровото пеене и отново се включи като солист в общо изпълнение на „Славянско единство” и хор „Железни струни” от Разград. Съвместните изпълнения на двата приятелски хора бяха оставени за финал на вечерта, завършила по традиция с хоровия химн „Родна песен нас навек ни свързва” и с „На многая лета”.
Извън сценария и вероятно затова най-затрогващо беше приветствието на бившата хористка проф. Даниела Тасевска, а последното благодаря на хористите, придружено с дълбок поклон, беше към публиката, която ги е подкрепяла през всички тези години и е оценявала изкуството, което правят.
Елена ВЕЛКОВА
 

 

 

 


Ключови думи
хор Славянско единство
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати