Сряда, 17 Мар 2021
            
Спорт

30 автомобила застават на старта на Седмото изкачване „Раховец – Лясковец”

  13.07.2019 12:55
30 автомобила застават на старта на Седмото изкачване „Раховец – Лясковец”

30 автомобила минаха техническия преглед пред IV кръг на Националния шампионат по планинско изкачване „Раховец – Лясковец 2019”. Техническата проверка по традиция се прави пред Община Горна Оряховица, която е съорганизатор на проявата. След официалното откриване на състезанието автомобилите се отправиха към Лясковец, където ще бъде същинският старт.
Председателят на новата Автомобилна федерация на България Камен Михайлов, кметовете на Общините-съорганизатори инж. Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова и директорът на състезанието Димитър Стефанов пожелаха безаварийно каране и късмет с времето на пилотите, които от 13 часа започват тренировки на трасето. Маршрутът е от Стадиона в Лясковец до Петропавловския манастир. Дължината му е 3350 м. Трасето, по което ще се състезават автомобилите, е едно от най-атрактивните и най-безопасните в България. Днес следобед ще има тренировки в три манша, а утре от 10 ч. е предвиден още един тренировъчен старт преди началото на истинското състезание, което трябва да е в 11 часа. Надпреварата също е в три манша. Награждаването на победителите ще се състои в района на стартовата линия.


Организатори на Планинското състезание са Автомобилна федерация на България, Общините Горна Оряховица и Лясковец и СККА „Етър Рейсинг”. То се провежда по идея на автомобилния състезател от Лясковец Тодор Тодоров за седма поредна година, като в последните шест е етап от националния шампионат.
Една трета от участниците тази година са пълни дебютанти на това трасе. Победителят със сигурност ще е ново име, тъй като не участва нито един от предишните победители в състезанието. Не можа да се включи и временният лидер след първите три кръга в шампионата Пламен Камбуров. Той беше дал заявка за участие, но не пристигна с обяснението, че не е успял да подготви колата си навреме. Проблемите в автомобилния спорт, довели до създаване на нова федерация, вероятно са причина за отсъствието на лидерите, но това няма да намали ни най-малко интересните моменти за публиката. На старт застават някои много атрактивни коли и състезатели, които ще вдигнат емоциите покрай трасето. Един от най-интересните е собственикът на „Мегапорт” Мирослав Ангелов, който миналата година стана двоен шампион – на рали и ралиспринт и идва с кола, която е смятана за най-добрият рали автомобил в категория R5 в света – „Шкода Фабиа R5”.
 

 


Ключови думи
Рали планинско изкачване Раховец Лясковец
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати