Вторник, 16 Мар 2021
            
Спорт

Рекорден брой състезатели се включват в планинското рали край Лясковец

  12.07.2018 11:56
Рекорден брой състезатели се включват в планинското рали край Лясковец

Рекорден брой състезатели са заявили участие в четвъртия кръг от държавния Шампионат по планинско изкачване край Лясковец и Петропавловския манастир. В надпреварата, известна като планинско рали са записани 45 от най-добрите пилоти в страната.
На трасето ще излязат миналогодишният победител в шампионата Юлиян Телийски, завърналият се от Румъния Любен Каменов и Христо Манолов, който е първият победител в Лясковец през 2013-та година.  Сред участниците е и Стефан Стоев с изключително атрактивен автомобил, който по-скоро прилича на болид от Формула 1.
За шести пореден път Лясковец ще бъде домакин на кръга от националната надпревара. Състезанието се организира от СККА „Етър Рейсинг“, БФАС, Община Горна Оряховица и Община Лясковец. Председатели на организационния комитет са кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев и кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова.
„За поредна година това състезание набира скорост и все по-широк отзвук. Още веднъж доказва, че партньорството между двете общини в такъв вид състезания могат само да доразвият спорта. Благодаря на Българската федерация по автомобилен спорт и „Етър Рейсинг“ за това, че  за поредна година се спират на това трасе. И наистина, който не е организирал, само той не знае каква голяма отговорност е провеждането на такова състезание“, сподели инж. Добромир Добрев.
Надпреварата ще се проведе на 14-ти и 15-ти юли, а състезателите ще трябва да изминат общо по над 10 километра. Стартът е от централния вход на градския стадион в Лясковец, а финалната точка е на около един километър над Петропавловския манастир“. Трасето е изключително динамично, има обратни завои и прави, което го прави трудно дори за опитни пилоти. Именно тези особености на пистата създават атракция за зрителите, които миналата година са били над 8000 души.
„Асфалтът е хлъзгав и нов. Има много завои което прави така, че мощните коли стават бавни, а по-слабите стават бързи. В надпреварата ще се включи и Александър Димитров-Пъчката, който кара именно с автомобил, който е 1600 кубика“, сподели спортният директор на състезанието Валентин Бонев.
Почти изравнени са точките в шампионата до този момент, поради тази причина и състезанието в неделя ще бъде определящо за крайното класиране. След Лясковец остават само още два кръга, което прави надпреварата край Петропавловския манастир изключително значима, споделят организаторите. Те са се погрижили да вземат всички необходими мерки за безопасност. Ще бъдат разпънати над 7 километра предупредителни ленти. Трасето ще бъде измито, а асфалтовата настилка е в перфектно състояние. Осигурена е и общинска охрана от двете общини.
„Надяваме се да мине всичко безаварийно и да стане един празник, както до този момент. Вече пет години има много публика. Има фенове. Освен това всички хотели в района вече са пълни. Получава се едно наистина много хубаво състезание“, сподели директорът на ралито Димитър Стефанов и председател на „Етър Рейсинг“.
Организаторите подчертаха още, че в надпреварата участват изключително мощни автомобили, които са с мотори между 700 и 800 конски сили. Почти два пъти повече от тези в обикновените ралита.
Административният и технически преглед на автомобилите ще се проведе в събота от 9.00 до 12.00 часа, когато е и официалното откриване. Тогава ще бъдат изведени участниците до състезателното трасе. В 13.00 часа ще бъде публикуван стартовия списък. , а от 14.00 до 18.00 са тренировките по график. Същинското състезание започва реално от 11.00 часа в неделя. А награждаването е в 14.30 часа. Почетната стълбичка ще бъде изградена в района на старта. За призьорите са предвидени купи.
Организацията на състезанието е струвала 15 000 лв., които са осигурени от спонсори.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
рали Лясковец Добромир Добрев коли състезание
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати