Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Arbanassi Summer Music с десето юбилейно издание

  05.07.2019 08:32
Arbanassi Summer Music с десето юбилейно издание

Десето юбилейно издание на фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music ще се проведе от 21-ви до 28-ми юли 2019 г. Четирите чудесни концертни вечери ще са във вълнуваща среда на възрожденските църкви-музеи „Св. Георги“ и   „Св.  Архангели Михаил и Гавраил“ в архитектурния резерват Арбанаси.
Музикалното събитие извежда камерната музика от концертната зала и я вкарва в едно по-интимно пространство, за да внуши усещането за общност, приятелство и удоволствие от  музиката.
Фестивалната програма ще  започне в неделята на 21-ви юли с концерт под надслов „Български композитори“ в църква-музей „Св. Георги“, където ще бъдат изпълнени произведения  на класиците Марин Големинов и Панчо Владигеров и на съвременните автори Добринка Табакова, Ценко Минкин и Юлита Фъсева.  
Следващите две концертни вечери ще са в уникалната със стенописната украса и акустика църква-муей  „Св.  Архангели Михаил и Гавраил“.  Темата на концерта на 23-ти юли е „Руската душа“  и включва струнни произведения на Антон Аренски и Пьотър Чайковски. Музика на Камий Сен-Сан  и „Песни от Оверн" от Жозеф Кантелуб за сопрано и оркестър са в програмата на концерта „Френски парфюм“ на 25ти юли..
Arbanassi Summer Music 2019 ще завърши на 28-ми юли в църквата „Св. Георги“ с празничен концерт, посветен на десетата годишнина на фестивала, в който са включени творби на Антонин Дворжак, Франц Шуберт, Жак Ибер и Йоханес Брамс
Произведенията ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Франция и България. Това са Александър Сомов и Теодора Атанасова – виолончело, Амрай Либолд – фагот, Хеди Керпичан и Майва Ларог– цигулка, Демна Гигова и Самуел Барсегян – виола, Димитри Местдаг – обой, Пиер Оньó – кларинет, Юлита Фъсева – контрабас и сопраното Лор Бинон. Изпълнителите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри.
Arbanassi Summer Music се провежда ежегодно всяко лято от 2010 г. по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му Юлита Фъсева, която е родена във Велико Търново. Домакин и организатор на събитието е Регионалния исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново.
Иинтимни концертни вечери, обединяващи музиканти и публика и нивото на изпълненията, в съчетание с магнетичната църковна атмосфера, превърнаха Arbanassi Summer Music в едно уникално музикално събитие. Признание за това е и фактът, че класическия камерен формат за поредна година в включен в Европейската фестивална платформа и е носител на престижния лейбъл  „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2019-2020.
Билети за фестивала се предлагат в jуристическите информационни центрове  на ул. „Христо Ботев“ №5  и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново, както и на място,  непосредствено преди концертите.
 


Ключови думи
Арбанаси фестивал
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати