Warning: fopen(/~news~15888430953186~chudodeyni-moshti-pazyat-arbanasi-ot-epidemii-i-bedstviya-.html): failed to open stream: Permission denied in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 53

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 54

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/zynn.dreammedia.bg/zynn/zynn/sc/Cache.php on line 55
Чудодейни мощи пазят Арбанаси от епидемии и бедствия : RegNews.NET - Новини по всяко време
Петък, 30 Oct 2020
            
Общество

Чудодейни мощи пазят Арбанаси от епидемии и бедствия

  07.05.2020 12:14
Чудодейни мощи пазят Арбанаси от епидемии и бедствия Църквата \"Рождество Христово\" в Арбанаси РИМ - Велико Търново

Духовните връзки между Атонските манастири и българските църковни общини през Възраждането се осъществяват чрез дейността на християнските мисии. В средата на XIX в. развити структури в Търново поддържат светогорските манастири Зограф, Хилендар, Ивер и Великата лавра „Св. Атанасий”.
Любопитна информация за пренасянето на свети мощи и частица от Христовия кръст за арбанашките църкви откриваме в кореспонденцията на търновският първенец Георги поп Симеонов. Писмото е написано с черно мастило на старогръцки език, в духа на средновековната книжовна традиция „катаревуса” и е скрепено с печата на манастира Велика лавра „Св. Атанасий”.
С писмото от 15 декември 1853 г., епитропите на манастира Великата лавра проигумен Софроний и отец Софроний съобщават на първенците в село Арбанаси за пренасянето на свети мощи като дар за арбанашките църкви. Настоятелството на светогорския манастир уведомява епархийския съвет в Търново, че ще пристигне делегация начело с проигумен Кирил и монаха Яков, които ще носят скъпоценен товар – костица от черепа на Василий Велики и кръст от дървото, на което е разпнат Христос. Чудодейните мощи да послужат на миряните в Арбанашката епархия за противодействие срещу чумата.
Документираният разказ относно предстоящото събитие е изключително интересен и предизвиква редица въпроси. На първо място за какъв период от време Великата лавра предоставя тези чудодейни предмети за съхранение и поклонение в Арбанашката епархия? Конкретно за кои църкви става въпрос? Дали пренасянето на божията благодат в този момент е в резултат на конкретна заплаха от страшната и нелечима в онези времена болест или предпазна мярка срещу предстоящи болести? Свързана ли е тази акция с укрепването на престижа на Патриаршеската църква в Арбанаси и привличане на нови дарители?
Светите мощи са придружени от Атон до Арбанаси от проигумена Кирил – свещенослужител с висок духовен сан, като самият церемониален акт свидетелства за святост и достоверност на скъпоценния товар.
Пратениците на Великата лавра са настанени в метоха до църквата „Рождество Христово”, където отсядат при посещения в Арбанаси гръцките таксидиоти от Синайския манастир и манастирите на Йерусалим и Атон.
Широкото разпространение на чудодейни предмети с лечебна сила по българските земи през XIX в. е факт и цели привличане на нови поклонници и набиране на финансови средства за издръжка на манастирите. Твърде вероятно е Великата лавра „Св. Атанасий” да предоставя на църквите в Арбанаси костица от нетленните мощи на Василий Велики и частица от Христовия кръст за неопределено време за молитви и поклонение. Местните първенци ги поръчват, за да принесат Божия благодат и противодействат на чумата в селището. Чрез молитвата християните получават духовно пречистване, но тук на преден план излиза физическото съприкосновение със светите предмети. Молителите се опитват да спечелят благоволението на светеца. Влизайки в практическо споразумение със страх и смирение, те откупуват спасение и здраве за себе си и всички близки.
В приписките към богослужебните книги от с. Арбанаси, датирани от втората половина на XIX в., са регистрирани две смъртоносни епидемии. Първата е чумната болест, появила се през юни 1837 г., а втората е „голямата холера по всичката околия” от 1848 г. Светите мощи от манастира Великата лавра се излагат за поклонение, за да предпазят населението от предстоящи бедствия и изградят защита срещу болестите. Тази инициатива е провокирана и от поредицата епидемии и стихийни бедствия – пожари, наводнения и земетресения, които съпътстват жителите на Арбанашката епархия през втората четвърт на XIX в.
Един от ранните проучватели на Арбанаси – Звезделин Цонев, посочва през 30-те години на XX в., че частица от Христовия кръст се съхранява в църквата „Рождество Христово”.

Изготвил: Доц. д-р Светла Атанасова, главен уредник в отдел „История на България XV-XIX в.”, Регионален исторически музей - Велико Търново

Източник: http://museumvt.com/bg/2020/05/07/%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d1%89%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%b4/

 

Манастир Великата лавра „Св. Атанасий“, Света гора
Църква „Рождество Христово“, Арбанаси

Ключови думи
Арбанаси мощи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати