Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

След бурята: Първомайци и Болницата без ток цяла нощ, горя училище, асфалтът по „Шейново” го няма

  04.07.2019 09:35
След бурята: Първомайци и Болницата без ток цяла нощ, горя училище, асфалтът по „Шейново” го няма

 

Първомайци пострада най-много от бурята снощи. Цяла нощ селото е без ток, а възстановяването на енергоподаването се очаква да стане към обяд. Бурният вятър е накъсал жици, а светкавица е ударила далекопровод. Ремонтите са на много места и затова става бавно, обяснили са от Енергото.
Светкавица най-вероятно е предизвикала и пожар в сградата на затвореното училище „Хаджи Викентий”. Пожарът е установен около 3 часа през нощта, след като се е задействала алармата и охраната видяла светлина под керемидите. Веднага е реагирала Пожарната и огънят е потушен, но са унищожени около 150 кв. м от покривната конструкция. Предполага се, че причината е светкавица. В района се чул силен трясък около полунощ и вероятно тогава е станало запалването, а тъй като гредите са били мокри са тлели дълго време, преди да се задейства алармата.
Сега ще трябва да възстановим бързо покрива, защото иначе ще пострада цялата сграда. Ще пренасоча натам едни средства за ремонт на спирките, ще обявим и кампания за набиране на материали, с които да ремонтираме покрива, обясни кметът Ясен Янков.
Бурята не пожали и Болницата в Горна Оряховица, която също 12 часа беше без ток. Спрял около 20,30 часа в сряда и бил пуснат едва след 8 часа тази сутрин. Това означава, че цяла нощ ток не е имало и в Спешното. По чудо не е имало някакви сериозни случаи и не се е стигнало да фатални инциденти. Не мога да си обясня какво може да е по-приоритетно от Спешната помощ и Болницата, но от Енергото цяла нощ са отговаряли, че имат по-приоритетни обекти в момента. Колеги са правили манипулация на свещ и добре, че не се е налагало някакво сериозно оказване на помощ, коментира шефът на МБАЛ д-р Иван Иванов.
По-леки проблеми е имало навсякъде и нощта е била тежка за Пожарната служба – паднало дърво в Картинец, наводнени шахти и мазета.


Улица „Шейново” пък вече остана съвсем без асфалт, след като всеки дъжд отнася по малко от настилката. Което пък може и да е по-добре за живеещите там, че ще останат на павета – те поне са по-издръжливи от асфалта. Иначе улицата чака от доста време финансиране от Комисията по бедствия и аварии, но явно все още не е достатъчно бедстваща.


Ключови думи
буря
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати