Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Шефът на националната пожарна в Търново: Няма да допуснем мародерство, ако се наложи евакуация заради дъжда

  25.06.2019 15:09
Шефът на националната пожарна в Търново: Няма да допуснем мародерство, ако се наложи евакуация заради дъжда

Службите за пожарна и аварийна безопасност във Велико Търново и Габрово са на крак, очаквайки обилните валежи, това заяви в старата столица началникът на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност- главен комисар Николай Николов. Той проведе работна среща с местните институции, за да се убеди, че са предприети всички превантивни мерки за безопасността на населението. По думите му към момента най-застрашени от градушки са регионите на Варна и Бургас, като метеоролозите потвърждават, че облаците започват да се изместват. Според Николов ситуацията едва ли ще е тежка, но предупреди, че при евентуална евакуация, всички опити за мародерство ще бъдат пресечени от МВР.
„На първо място трябва да наблюдаваме критичните участъци, там където всеки път се получава по-тежка обстановка, да се обърне внимание на застрашените домове, с идеята хората да се евакуират, поради което се обръщам към гражданите, ако се стигне до евакуация на тази къща или тази местност- това нещо да стане по най-бързия начин. А ние от МВР ще се погрижим да няма мародерство. Но да не коментирам такива тежки ситуации, трябва да си призная, че аз не очаквам такава ситуация, но така или иначе нашата работа е такава, че трябва да се готвим за възможно най-тежките ситуации, а когато тя дойде- да бъдем по-добре подготвени“, сподели комисар Николов, като обясни, че е сравнително спокоен. По думите му след 15.00 часа обстановката трябва да се влоши, като прогнозните валежи на места са до 60 литра на квадратен метър.
„Ето това не можем да предвидим къде ще паднат 60 литра на квадратен метър и дали ще валят 30 минути или два часа. В момента колегите за борба с градушките наблюдават цялата страна. Има две точки, те са близо до Бургас и Варна, увериха ме, че техните екипи са готови“, обясни още Николов. Той допълни, че в момента няма язовири, които представляват опасност за населението в област Велико Търново, като поясни, че язовирът в с. Камен вече се изпуска. По думите му нивата на реките са ниски, включително това на Янтра.
Относно почистването на отводнителните шахти, комисар Николов призна, че малките общини изпитват сериозни проблеми с тази дейност, но подчерта, че във Велико Търново ситуацията със съоръженията е добра.
Заместник областният управител инж. Детелина Борисова поясни, че канализацията се стопанисва от ВиК „Йовковци“, като подчерта, че ако те успяват да почистват мрежите си поне веднъж годишно, то не би имало проблеми с поемането на дъждовната вода. Инж. Борисова каза още, че дебитът на съоръженията е достатъчен, тъй като при строежът им те са направени превантивно с по-голям обем.
 


Ключови думи
пожарна Николай Николов дъжд
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати