Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Дечица от Велико Търново писаха и смятаха в килийно и взаимно училище (СНИМКИ)

  23.05.2019 12:59
Дечица от Велико Търново писаха и смятаха в килийно и взаимно училище (СНИМКИ)

Интересна инициатива подготвиха от РИМ – Велико Търново в навечерието на светлия Празник на българската писменост, просвета и култура – 24.ти май. А поводът – годишнина от откриване на Взаимното училище във Велико Търново през 1839 г. Дечица от четвърта група на ДГ „Пролет”, бъдещи първокласници, днес нагледно видяха как са учили техните връстници от преди два века. Историческата възстановка на стаи в килийно и взаимно училище беше в музей „Възраждане. Учредително събрание”, а подредбата – дело на д-р Жулиета Гюлева от отдел „История на България XIV – XIX век” и Атанаска Стамболийска, уредник в същия отдел на Историческия музей. Двете изпълняваха ролята на учителки.

 

Г-жа Стамболийска в аванс разясни разликата между двата стари метода на преподаване. „Огромна е разликата между килийното и взаимното училище. В килийното училище децата са изучавали предимно църковни книги и са получавали много малко светски знания, които са се свеждали до това да научат някои букви, евентуално да знаят как да си напишат името и да смятат, може би, до десет. Докато във взаимното училище нещата коренно се променят. Стопанския подем и развитието на търговията и занаятите налага на българите по-голяма нужда от знания. Това води до появата на взаимното училище. В него също учениците започват да пишат върху пясък, а след като се научат, преминават на писане с калеми. Овладявайки и този начин, започват да пишат с мастило и пера. Появяват се и първите учебници. Във взаимното училище се работи с взаимно-учителните таблици. Важно място заема „Рибния буквар” на д-р Петър Берон, който дава тласък на цялото новобългарско образование. Деца от различна възраст са се обучавали и в килийното, и във взаимното училище – от 5- до 20-годишни”, разказа уредничката.  

 Децата писаха букви върху табли с пясък и триха с дъсчици, насядали върху черги, както е било в килийното училище. Радващото е, че макар и още да не са ученици, всички показаха, че знаят нашата азбука. А после върху дъски с калем, с мастило и пера, смятаха на огромно сметало, видяха как е изглеждало „бюрото” на даскала във Взаимното училище. За всички тях беше огромна емоция, а интересните предмети събудиха любопитството им. Сричаха и смятаха по взаимно-учителните таблици, които г-жа Гюлова им показваше с показалка.

 Накрая децата рецитираха стихчета и бяха наградени от музея с „медали”, опитаха и вкусната питка по стар български обичай.

Ана Райковска  

 

 


Ключови думи
килийно училище дечица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати