Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Възстановяват първото килийно училище в Горна Оряховица

  13.08.2018 11:32
Възстановяват първото килийно училище в Горна Оряховица

Започна възстановяването на килийното училище към църквата „Св. Георги” в Горна Оряховица. Една от последните възрожденски сгради в града, която беше на път да рухне под тежестта на годините, ще бъде спасена с финансовата помощ на Междуведомствената комисия по бедствия аварии към Министерския съвет.


Проектът за ремонтно-възстановителни работи на първото килийно училище е подготвен от Общината и е подаден в Комисията още преди две-три години. В крайна сметка бе одобрен и по обекта вече се работи. Стойността на проекта е 129 563 лв. Изпълнител на ремонтните дейности е „Раховец архитектура” ЕООД – Велико Търново. Предвижда се основен ремонт на полусрутената сграда – укрепване, изграждане на стени и покрив, подмяна на дограма. Срокът за изпълнение на проекта е 20 работни дни.


Килийното училище пази спомени за някои от най-важните събития в историята на Горна Оряховица и затова много горнооряховски общественици бяха ангажирани с каузата за спасяването му. Председателката на Патриотичния съюз Събка Стоянова е сред най-активните радетели за опазване на историческата памет. Както и един от църковните настоятели - Христо Димов, според който в сградата може да се направи музей на Горнооряховското Възраждане. Лично с идеята се ангажира и кметът инж. Добромир Добрев, който в крайна сметка успя да се пребори за финансиране на спасителния проект.


Историята разказва, че към храма „Св. Георги” през 1822 г. отваря врати първото килийно училище в града. Създадено е от отец Зотик – монах, който идва от Атон в Преображенския манастир и разнася просвещението в целия регион. Училището започва с 9 ученика, които се умножават многократно през годините. Половин век по-късно тук е създадено начално мъжко училище, което е огнище на революцията. Преподаватели са Атанас Бендерев, Георги Бошнаков, Петър Василев – все дейци на готвеното въстание в средата на 70-те години на 19 век.
В тази сграда Вичо Грънчаров и Радко Радославов уреждат първото читалище. Народен олтар му казват те и го наричат „Напредък”, за да води оряховчани напред. Тук са играни първите пиеси – естествено „Многострадална Геновева” и „Ружица”. Първата „Геновева” имала три представления, от които били събрани 500 гроша, разказват старите хроники.
В килийното училище се е отбивал и Левски. В двора на църквата по-късно Георги Измирлиев учи младите си последователи да стрелят. А в крайна сметка тук се настанява и ръководството на Първи революционен окръг, подготвящ Априлското въстание.
Килийното училище няма да последва съдбата на Метоха, Манотодоровия хан и другите възрожденски паметници в Горна Оряховица. Сградата ще бъде спасена, но въпросът вече е да бъде изпълнена със съдържание. Тя е собственост на Митрополията и засега не е ясно има ли някакви планове, с които да се даде живот на старото училище след обновяването му.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
килийно училище
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати