Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

С освещаване откриха възстановеното Килийно училище към църквата „Св. Георги” в Горна Оряховица

  08.04.2019 13:17
С освещаване откриха възстановеното Килийно училище към църквата „Св. Георги” в Горна Оряховица

С водосвет и освещаване на възстановената сграда бе открито първото килийно училище в Горна Оряховица. Църковният ритуал бе извършен от предстоятеля на храма отец Тодор в съсслужение с отец Васил.
„На толкова малко площ се е събрала много история. Затова положихме усилия да запазим за бъдещите поколения част от миналото на нашия град. Идеята ни е заедно с Музея и Митрополията да направим тук музейна експозиция, където уроци за миналото да получават горнооряховските деца”, каза при откриването кметът инж. Добромир Добрев. Той благодари на всички, взели участие във възраждането на сградата. Не пропусна да отдаде почит и на един от големите радетели за спасяването на килийното училище – Събка Стоянова, която не доживя да види осъществена идеята си – мястото отново да стане център за просвещение и уроци по родолюбие.


Църковните хроники разказват, че през 1822 г. атонският монах отец Зотик отваря първото килийно училище в града към храма „Св. Георги”. Половин век по-късно тук е създадено начално мъжко училище, което скоро се превръща и в огнище на подготвяното освободително въстание. Преподаватели в училището са Атанас Бендерев, Георги Бошнаков, Петър Василев – все активни деятели на зреещата революция. Тук Вичо Грънчаров и Радко Радославов учредяват първото читалище. Тук са играни първите пиеси. В килийното училище се е отбивал и Левски. Тук се настанява и ръководството на Първи революционен окръг, а в двора му Георги Измирлиев обучава на стрелба младите си последователи.


Идеята за опазване на килийното училище е задвижена от Църковното настоятелство още преди десетина години. През 2013 г. Общината изготвя проект и кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет. През 2018 г. Комисията отпуска 166 844 лв. За изпълнител с обществена поръчка е избрана фирмата „Раховец архитектура и строителство” ЕООД, надзорът се осъществява от „Язон” ЕООД – Велико Търново, а авторският контрол от „Арх инклузив” ЕООД – Ботевград.
Извършените строително-ремонтни дейности включват възстановяване на покрива, стените и подовете на сградата, изграждане на отводнителната система, реставриране на прозорци и врати. След края на ремонта близо 200-годишната сграда, която беше пред рухване, е напълно обновена, като в същото време напълно е запазен възрожденския стил и дух.
От тук насетне бъдещето й ще зависи до голяма степен от собственика – Великотърновската Митрополия. Идеята на Общината е да се направи център с музейна експозиция, в който да се организират уроци по история на Горна Оряховица. Все още обаче няма благословията на митрополит Григорий, който единствен може да се разпорежда с църковния имот.


 


Ключови думи
килийно училище
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати