Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Ненужен светофар мига от няколко месеца във Велико Търново

  29.04.2019 09:29
Ненужен светофар мига от няколко месеца във Велико Търново

Ненужен светофар вече няколко месеца мига с оранжева светлина напълно ненужно. Става въпрос за съоръжението пред новоиздигнатия хипермаркет „Кауфланд“. Изграждането му беше напълно излишно, твърдят жители на старата столица, които недоумяват защо изобщо трябваше да се харчат пари за него.
Съоръжението беше поставено паралелно със строежа на хипермаркета, като идеята беше да се улесни трафика около магазина и пешеходците да преминават необезпокоявано платното за движение. Още в началото обаче стана ясно, че слагането му ще създаде сериозни проблеми на близкия пътен възел „Качица“. Спирането на движението от светофар по улица „Краков“ на практика би предизвикало транспортна тапа, която напълно ще обезсмисли кръговото, което ще се окаже задръстено с коли. Затова и светофарът до този момент не е работил, а само мига с предупредителна жълта светлина. За подобно премигване обаче можеше да бъдат поставени и обикновени сигнални лампи.
За щастие от откриването на обекта не са се случвали и сериозни инциденти на кръстовището. Малко по-трудно е излизането от „Кауфланд“, когато водачите предприемат завой наляво, но и това неудобство е въпрос на избор. Маркировката е видима, а и пешеходните пътеки са достатъчно, има и добра видимост. Защо трябваше да бъде поставен ненужен светофар, след като подобен сценарий беше от ясен по-ясен за повечето жители на Велико Търново - към този момент никой не може да отговори.
Всъщност във Велико Търново има още един такъв светофар, който няма никакво предназначение. Става въпрос за съоръжението преди бензиностанцията на „Ромпетрол“. Интензивният трафик към Прохода на Републиката не може да бъде спиран заради колите, които излизат от „Дълга лъка“ и това беше доказано през годините. Опитите светофарът да заработи останаха без одобрение от обществеността. Резон в използването на светофара има единствено, когато се налага пътят за София да бъде пренасочен през „Чолаковци“. Всъщност съоръжението може да бъде пускано за кратко и в пиковите часове, когато е много трудно от „Дълга лъка“ да се включиш в движението към центъра или пък да тръгнеш за „Хаинбоаз“.
За спиране на светофара до „Метро“ се обявиха много граждани на Велико Търново. Съоръжението беше извън строя доста дълго време, тъй като имаше проблеми със софтуера. Тогава много хора стигнаха до извода, че без него трафикът е по-лесен. Други дори предложиха никога повече да не се пуска. Никой обаче не се вслуша в искането на хората и в момента светофарът си работи.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
светофар Кауфланд
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати