Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Политика

Доц. Милен Михов: Кампанията ще има голямо значение за резултата от изборите

  07.01.2021 15:33
Доц. Милен Михов: Кампанията ще има голямо значение за резултата от изборите

Кампания ще има голямо значение за резултата от изборите.
Прогнозата направи великотърновският депутат от ВМРО доц. Милен Михов, който днес отчете парламентарната си дейност през 2020 г.
Конституцията ясно определя, че насрочването на избори е право на президента. Той изрази становище за първата възможна дата – 28 март. После започна да прави консултации. Нямам правото да коментирам дейността му, защото тя не подлежи на парламентарен контрол. Но, знаете, народът е казал – три пъти мери, после режи, също и не казвай хоп, преди да скочиш. Дали ще бъде тази дата, или ще бъде друга – личното ми мнение е, че въпросът е формален. Не можем да гадаем каква ще бъде епидемиологичната обстановка в края на мрат, дали ще бъде по-различна през април или през май. За мен политическият дебат тук е по-скоро формален и несъществен. Насочете датата, ние с конспекта сме готови, коментира Михов.
Според него българите сме се научили да се отнасяме с респект към епидемията.
Не смятам, че ако изборите бъдат с няколко седмици по-рано или по-късно, ще бъдат различни. Те трябва да бъдат гарантиращи правото на всеки български гражданин да упражни своята воля в безопасни условия предвид епидемията, каза Михов.
Депутатът информира също, че ВМРО все още не е разглеждала формата, под който ще се яви на изборите. Дали самостоятелно, или във формат „Обединени патриоти“ зависи както от решението на ВМРО, така и от волята на останалите патриоти.
Ние сме привърженици на идеята, че трябва да се обединяват патриотичните сили, да се търси широка подкрепа, но и имаме самочувствието и готовността да се явим самостоятелно на изборите. Разговори с ГЕРБ не са водени. Личната ми прогноза е, че няма и да се водят. Това е любопитна тема, но нереалистична пред ръководството на ВМРО. ВМРО има свой лидер, но взима колективно решенията си. Предстои дискусия и със структурите ни, обясни Михов.
Кампанията ще има силно значение за резултатите от изборите. Не казвам, че социологическите проучвания са некоректни или манипулативни, но те по-скоро отразяват една инерция в нагласите. Свидетели сме как кампаниите - не само в България, но и по света, имат значение. Ако само преди няколко месеца бихме си задали въпроса кой ще спечели в САЩ, отговорът щеше да е различен от това, което стана, посочи Михов.
Според него, въпреки кризата, голяма част от хората имат необходимост да чуят посланията на участниицте в изборите, с какви идеи влизат те в кампанията.
Тя ще бъде особена, епидемията ще наложи отпечатък. Публичността ще зависи от динамиката на епидемията. Какъвто и да бъде обаче този регламент, хората имат защитна бариера, защитно поведение срещу масово струпване. Според мен кампанията ще бъде дигитална, но и персонална. Структурираните организационно партии имат шанса да бъдат много по-близо до хората, използвайки именно организационната си система. За другите виртуалната среда ще бъде определяща. Но качеството на кампанията ще има важно значение, още веднъж посочи Михов.  
По думите му груба грешка ще бъде прякото транспониране на протестиращите върху изборите.
Протестът отразяваше една нагласа, една ситуация, която ще рефлектира, но той не може пряко да бъде свързан с една или друга политическа сила. Самият проетст не беше единен. Това бяха протести на различни групи, разясни доц. Михов.
Той припомни, че в настоящето Народно събрание е зам.-председател на Комисията по образование и наука и член на Комисията по отбрана. Председателства групата за приятелство с Нидерландия и ръководи българската делегация в Интерпарламентарната асамблея по православие. Депутатът е и член на делегацията към Асамблеята на НАТО.
През 2020 г. Михов е вносител и съвносител на 13 законопроекта за изпълнение и допълнение на различни закони, между I и II четене с колегите му са направили 21 допълнения към определени законопроекти. Автор и съавтор е 6 предложения за решение на НС.
Нямам наказания за лошо държание в Парламента, отчете още Михов.


Ключови думи
доц. Милен Михов ВМРО избори отчет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати