Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

И търновските инспектори започнаха масирани проверки на яйца, козунаци и агнешко

  20.04.2019 11:58
И търновските инспектори започнаха масирани проверки на яйца, козунаци и агнешко

Всички обекти ще бъдат проверени до Гергьовден, закани се областният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Станимир Спасов. Тематичните проверки преди Великден, които ще продължат до 6-ти май, вече започнаха и във Великотърновска област. Първите проверени обекти от търновските инспектори са складове за яйца. „Започваме да проверяваме по оценките на риска там, където се продават по-голямо количество характерните за консумация по Великден и Гергьовден храни - агнешко месо, яйца, козунаци. Целта ни е да обхванем, а и сме го правили, всички обекти, които ги предлагат. На първо време сме се концентрирали върху складове, които могат да предлагат храни с по-голям срок на годност”, уточни още г-н Спасов.

 Стоките ще бъдат проверявани за произход, съпровождащи документи, условия за съхранение, предлагане, срок на годност. В акцията ще бъдат включени всички инспектори от отдел „Контрол на храните”.

 „Важно е хората да не купуват от нерегламентирани обекти, да наблюдават срока на годност. Да не вземат от багажници и от крайпътни места, както и от производители, които не са регистриран. Това се опитваме да наложим като култура на поведение”, каза областният директор на БАБХ.

 Там, където има съмнение за заблуждаваща информация, че продуктът не отговаря на изискванията и не е произведен по съответния начин, съхраняван и транспортиран правилно, ще бъде възбраняван  и насочен към унищожаване.

Новост за потребителите тази година е, че по маркировката ще можем да познаем дали месото в търговската мрежа е българско или е внос. Месото с български произход ще има здравна маркировка със син цвят, а с произход различен от българския (може животното да е заклано в българска кланица, но да не е нашенско) – с червен цвят.

 Освен складовете и търговските обекти, ще бъдат проверявани и заведенията за обществено хранене, както и пазарите и тържищата на открито.

Ана Райковска    

 

 

 


Ключови думи
проверки яйца козунаци агнешко
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати