Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Гвардейци от СУ „Вичо Грънчаров” полагат клетва и приемат знаме

  12.04.2019 15:28
Гвардейци от СУ „Вичо Грънчаров” полагат клетва и приемат знаме

Впечатляваща военна церемония по освещаване на знаме и полагане на клетва ще видят горнооряховчани на 19 април. Същият ритуал за последно беше показан при освещаване на знамето на Съюза на офицерите от запаса преди няколко години. Сега ще е още по-атрактивно заради участието на Националната гвардейска част и на малките гвардейци от СУ „Вичо Грънчаров”.


VII гвардейски отряд към СУ „Вичо Грънчаров” ще положи клетва и ще получи осветеното си знаме на 19 април 2019 г. с ритуал на площад „Георги Измирлиев”, започващ точно в 11 часа. В церемонията ще се включи група от Националната гвардейска част, а се очаква строят да приеме министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Знамето пък ще освети Великотърновският митрополит Григорий. Горнооряховските гвардейци ще покажат строеви умения, а още същата вечер ще имат и представително участие в заря-проверка за Априлското въстание в Трявна.
Гвардейският отряд в СУ „Вичо Грънчаров” е седмият в страната. Инициативата тръгва от Кърджали преди десетина години. Вече има такива отряди към училища в Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, Батак. Идеята е на д-р Данислава Ангелова – плевенчанка, която се е посветила на различни кампании в подкрепа на децата и тяхното израстване – здравословно и емоционално. Сред нейните инициативи са както кампании срещу диабета, така и патриотични начинания като създаването на гвардейски отряди към училищата. Инициативата за възпитаване на малки гвардейци е подкрепена от командването на Националната гвардейска част, така че големите гвардейци не само подкрепят, но и наставляват своите млади последователи.
Идеята се харесала на директорката на СУ „Вичо Грънчаров” Нели Атанасова, която се свързала с д-р Ангелова и така в горнооряховското училище била създадена седмата училищна гвардейска част. Пряко в организацията участвал и заместник-командирът на Националната гвардейска част, а тренировките се водят от военни от НВУ „Васил Левски”. Следващата седмица малките гвардейци ще имат честта да тренират и с няколко от истинските гвардейци, които ще са в региона за честванията на Търновската конституция.
За сформиране на отряда е направен сериозен кастинг, за да се подберат най-мотивираните и с най-добри физически данни кандидати. В ученическите отряди се допускат не само момчета, но и момичета. На практика дамите дори доминират в VII гвардейски отряд. Подбрани са 21 момчета и момичета от 8 до 11 клас, плюс 3 резерви. Командир на отряда е Кристина Илиева от 10 клас. Знаменосец е осмокласникът Християн Йорданов. Негови асистентки са Цветелина Савова от 11 клас и Анелия Асенова от 8 клас. Отрядът тренира ежедневно, за да покаже строеви умения на 19 април, когато за първи път ще се покаже пред широка публика. В момента се изработват униформите – точно копие на гвардейските, и се шие знаме, което ще бъде осветено и предадено на отряда със съответния военен ритуал.


„Нашето училище е приело като мисия да възпитава децата, не просто да им дава знания. Искаме нашите ученици да знаят своето миналото, да уважават традициите и да пазят българщината. Идеята да създадем гвардейски отряд възникна спонтанно, хареса се на децата и се реализира много бързо. Оказа се, че освен всичко друго, тренировките в гвардейския отряд помагат да се изградят такива качества като умение за работа в екип, дисциплинираност, уважение към другите. Най-важното е, че децата са много запалени и горнооряховчани наистина ще видят нещо много впечатляващо, ако дойдат на площад „Георги Измирлиев” на 19 април”, сподели директорката на СУ „Вичо Грънчаров” Нели Атанасова.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
гвардейци СУ "Вичо Грънчаров"
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати