Сряда, 23 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Специални сувенири, изработени от керамици на СУ „Вичо Грънчаров”, подарява Общината на своите гости и партньори

  23.10.2024 14:00
Специални сувенири, изработени от керамици на СУ „Вичо Грънчаров”, подарява Общината на своите гости и партньори

Уникални керамични чинии, изработени по поръчка на Община Горна Оряховица в школата по керамика към СУ „Вичо Грънчаров”, вече се намират почти във всяка точка на Европа. Това съобщи зам.-кметът Петя Иванова при посещение в художественото ателие на училището.
Сувенирът изобразява едни от най-обичаните символи на Горна Оряховица – божурите и местността Камъка.
Керамичната чиния е сред подаръците, които се поднасят на специалните гости на града и при официални посещения от страна на общинското ръководство. Всяка една чиния се изработва ръчно от учениците и е неповторима. Идеята е на специалистите в отдела по хуманитарни дейности и спорт, а Общината предоставя на ателието необходимите за изработване ресурси. Първите такива сувенирни подаръци бяха създадени по повод празника на Горна Оряховица 29 май.
В СУ „Вичо Грънчаров” зам.-кметът Петя Иванова се срещна с директора на училището Нели Атанасова и с учителя по изобразително изкуство, възродил школата Надежда Георгиева.
Благодарствен адрес от името на кмета Николай Рашков връчи заместникът му на ръководителя на керамичната школа г-жа Георгиева.
„Чрез този сувенир официалните ни гости отнасят със себе си частичка от Горна Оряховица, заедно с емоцията да притежават произведение на керамичното изкуство, сътворено от нашите деца“, се казва в обръщението от кмета. В него той подчертава, че с гордост и радост общинското ръководство ще продължи да подкрепя и популяризира уменията на младите творци.
Зам.-кметът Петя Иванова поднесе поздравления и към директора на училището за осигурените условия, в които талантливите горнооряховски деца имат възможност да развиват дарбите си. В ателието вече се създават и произведения, които ще бъдат изложени на предстоящия Коледен базар, видя при посещението си заместник-кметът.
Керамичната школа в СУ „Вичо Грънчаров“ бе възстановена по идея на директора, след 25-годишно прекъсване. Школата е създадена през 1980 година от Борис Александров, а днес делото му продължава неговата дъщеря Надежда Георгиева. В ателието по керамика се занимават около 20 ученици. Техни творби вече участват в конкурси и печелят награди.


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" керамика Горна Оряховица