Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Отличиха млади хора от Горна Оряховица и Свищов, предизвикали себе си в Наградата на херцога на Единбург

  16.03.2019 16:56
Отличиха млади хора от Горна Оряховица и Свищов, предизвикали себе си в Наградата на херцога на Единбург

Млади хора, предизвикали себе си и с последователност и мъдрост постигнали поставените си цели, бяха отличени днес във Велико Търново. В града се проведе първата по рода си регионална церемония по връчването на Бронзови отличия на момчета и момичета, участващи в Международната награда на херцога на Единбург. Едноименната фондация в България връчи специални значки и сертификати на 8 възпитаници на горнооряховската ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”

и 30 на свищовското СУ „Димитър Благоев” като символ на упоритостта и отговорността им към личностното им развитие.

38-те младежи са част от общо 680 участници, включили се в Международната награда на херцога на Единбург през последните 5 години в България.


Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14-24 години участват в нея на три нива: Бронз, Сребро и Злато. Участниците във всяко ниво си поставят амбициозни цели в направленията Доброволчество, Физическа активност и Умения и взимат участие в Приключенско пътуване. Програмата предизвиква младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.


Значките и сертификатите връчиха изпълнителният директор на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” Любомира Велчева и зам.-председателят на търговския отдел в Британското посолство у нас Анелия Тодорова.


И двете училища са много специални за мен. ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” е едно от първите училища в България, което се присъедини към Наградата, работим с него още от 2014 г., а Диана и Искра са едни от първите ни обучени лидери. ПГЕЕ даде добър пример. Много добре работим и със СУ „Димитър Благоев”, то има най-много участници в Наградата в България, сподели Любомира Велчева. На момчетата и момичетата тя поръча да вярват, че у тях има много, много повече от това, което си мислят, че са, и никога да не се отказват да следват мечтите и целите си.
Възхищавам се на упоритостта и постоянството ви, на мъдростта, която проявихте, включвайки се в Наградата. Продължавайте да предизвиквате себе си, защото вие сте Наградата, каза и Анелия Тодорова.
Опита си по пътя към ниво Бронз от Наградата споделиха Симона и Калина от СУ „Димитър Благоев”.

Според Симона, която е помагала в детска градина, включването й в Наградата я е научило, че ако се грижим повече един за друг, и светът ще стане по-добър. От досегашната си ангажираност с Наградата Калина пък се е научила да бъде самостоятелна и да работи в екип.
Да помнят вълнението на днешния ден заръча лидерът в Наградата Здравка Ганева.

Тя припомни на момчетата и момичетата думи на Хорхе Луис Борхес как една шепа пясък и няколко крачки могат да променят пустиня. Сътворете истинската си история, бяха думите на Ганева.


За петте години представителството на Наградата в България лицензира 56 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени бяха Лидери (наставници), които лично работят с участниците в Наградата. Вече над 680 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.
Международната награда на херцога на Единбург е основана във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II - Негово Кралско Височество Херцогът на Единбург. Наградата e вече глобална инициатива. Над 8 млн. младежи от повече от 130 различни страни са взели участие в нея.
В България Наградата официално стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на президента Росен Плевнелиев.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Единбург ПГЕЕ
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати