Неделя, 08 Сеп 2024
            
Светски

Трепач №1, Батката и още над 100 трабанта пърпориха по улиците на Велико Търново

  16.03.2019 16:10
Трепач №1, Батката и още над 100 трабанта пърпориха по улиците на Велико Търново

Мразовита ноемврийска вечер. На спирка на градския транспорт стоят двайсетина човека, подгизнали от дъжда и потропващи от студ. Автобусът закъснява вече час.
В този момент в мъглата просветват фарове. Плавно, почти парадно, пред премръзналите хора спира трабант. Запотеният прозорец баааавно се отваря. Отвътре замирисва на току-що купен от пекарна хляб, лъхва топлинка… Шофьорът: - Някой да разкаже виц за трабантите?


Смешки като тази звучаха днес във Велико Търново.

За десети път градът стана столица на култовата немска марка Трабант. За юбилейното издание на „Тръбифест” се събраха почитатели на возилото, свързали живота си от десетилетия с него или такива, избрали го за своя първа лична кола. Фестът по традиция се организира от търновския Клуб „Трабант”, подкрепен от Общината и пивоварна „Бритос”. За него в старата столица пристигнаха участници от цялата страна, както и от чужбина.
Първо излизане след пълна реновация на трабанта си направи депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

Михов е едно от лицата на феста, но тази година счупено бутало замалко да го остави без кола за събитието. Все пак събратът му в любовта към трабантите Ивайло Антов, който през последните 6 месеца работил върху депутатското трабантче, успял да го оправи навреме. Така днес доц. Михов дефилира с любимата си кола, която вече е във възвърнато заводско състояние. Депутатското трабантче през миналата година чукна 30 г., като през последните години е една от атракциите на паркинга на Народното събрание. Возил съм колеги депутати, прибирал съм ги по домовете им. Разликата от Велико Търново до София според това дали ще караш трабантче или друга кола е 25 минути. Сами си правете изводите, сподели доц. Михов.
С кръвно пък бе днес 72-годишната Марийка Вачкова. Вачкова е сред  доайените както сред участниците във феста на трабантите, така и в шофирането на популярната по времето на соца марка. Нейният любимец обаче сдал багажа и днес Марийка взе назаем кола, за да не пропусне емоцията.
Дългогодишна е връзката с трабантите и на полковника от резерва Марко Златев.

Златев е живата история на тази марка – кара я от 40 г. От 9 г. насам има и Форд, но за нищо на света не би се отказал от някогашната гордост на немската автомобилна индустрия. 
На същата вълна е и Вълчо Стаменов от Ботевград, превърнал своето трабантче в полицейско.

Колата на Стаменов, дошла на платформа специално за събитието, е оборудвана с всичко нужно за работата на патрулиращите полицаи – дрегер, видеокамера, дори син буркан. Него обаче ентусиастът избягва да пуска, тъй като за това е нужен специален режим.
От Козлодуй пък пристигна Трепач №1.

Регистрационна табела с такъв номер е сложил на трабанта си Петьо Попов. Казва, че решил да е така, защото самия него наричали Трепача. И понеже трабантчето е неразделна част от живота му, Попов именувал и него Трепача.
В пъстрото общество на феновете на трабанта тепърва навлиза 19-годишният Йордан Динев от Стара Загора.

Въпреки младостта и крехкия си стаж за волана, Йордан е категоричен в избора си за първа кола. Направил го още когато бил на 8 г. и му подарили играчка трабант. Още тогава младият мъж, който е завършил за ветеринарен техник, а в момента е в Медицинския факултет в Стара Загора, решил, че това ще е неговият автомобил. Стигнал до крайност – не отишъл на абитуриентския си бал, за да спести пари за трабантче… Днес вече има две – във Велико Търново бе с модел 601, в Стара Загора го очаква и модел 600.
Очаквано много мераклии за снимки имаше пред трабанта на Коста Костов от Бургас. И не само зарази атрактивното име – Батката, както наричат и трабанта, и собственика му.

Коста, който иначе кара пътна помощ, е превърнал колата си в Ламборгини. Атрактивната смесица на автомобилни марки влезе в кадър на десетки фотографи.

След парада пред Общината, трабантчетата дефилираха по търновските улици. Стигнаха до новия паркинг под Царевец, където се проведе състезание по майсторско кормуване, а жури  раздаде грамоти на най-добрите шофьори и участниците във феста.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Трабант фест
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета