Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Четири отбора мериха сили в състезанието „Моята България“ в Свищов

  07.03.2019 12:47
Четири отбора мериха сили в състезанието „Моята България“ в Свищов

За четвърта поредна година Отдел „Образование“ и Дирекция „Култура и културно наследство“ към Община Свищов проведоха ученическото състезание „Моята България“, посветено на националния празник на Република България 3 март.  Основната цел на състезанието е да се съхрани историческата памет на България, да се отдаде нужното внимание и почит към националния празник и чрез младите хора да се запази жив споменът за паметните събития, довели до Освобождението на страната на 3 март 1878 година.


Тази година в състезанието взеха участие ученици от горните класове на четири свищовски училища. Отборите бяха в четиричленен състав и мериха сили и знания в три поредни кръга, свързани с дати, събития и значими личности от българската история.    
Жури в състав Генчо Генчев – председател и членове Ивелина Иванова – директор на Исторически музей – Свищов, Веселина Спасова и Маргарита Колева – библиотекари в Читалищна библиотека при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, Росен Маринов – директор на Дирекция „Култура и културно наследство“ и Таня Ликова – гл. експерт „Култура“ оцени работата на четирите отбора.


Оспорваното състезание завърши с победа на учениците от СУ „Николай Катранов“,

а след тях според брой точки се наредиха представителите на СУ „Димитър Благоев“

,

СУ „Цветан Радославов“

и СПГ „Алеко Константинов“.


Отборите и техните ръководители бяха наградени с грамоти от зам.-кметовете Анелия Димитрова и Бедри Алиев, а голямата изненада беше двудневна екскурзия за всички до Калофер, Карлово и Сопот, осигурена от Община Свищов.
За родолюбивия дух на състезанието допринесоха децата от четвърта група на ДГ „Радост“, с ръководители Бистра Мисова и Станислава Георгиева, които изпълниха стихове и песни, свързани с историята на България.

Основен двигател и водещ на състезанието беше началникът на отдел „Образование“ Румяна Кузева, а кметът на Свищов Генчо Генчев благодари на нея, на всички организатори и участниците за всеотдайността, с която превръщат родолюбивото състезание в традиция за Свищов.


Ключови думи
Моята България Свищов
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати